Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Érettségivel mentek neki a világnak, megszedték magukat, most itthon is bemutatkoznak – megjelent A világ milliárdosai különszám

A világ leggazdagabb embereinek teljes listája mellett az itthon eddig ismeretlen Szabó Béla és Kolos László is bemutatkoznak.

Rájár a rúd a kapitalizmusra. Tíz év alatt másodszor csökkent a világ milliárdosainak száma, sőt összvagyonuk is – az erős dollár és a világ gyengélkedő tőzsdéi megtették a magukét. Az amerikai Forbes legfrissebb számításai szerint 2153 milliárdos van a világon, 55-tel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Közöttük viszont Csányi Sándor mellett eggyel több lett a magyar: Mészáros Lőrinc a 2057. helyen nyitott.

Hogyan tudott Mészáros az elmúlt pár évben szélsebességgel, és ilyen elképesztő mértékben gazdagodni, és hova futhat ki mindaz, amit a tőzsdén művel? Tavaly volt egy nagy dobása, amivel lehagyta Csányi Sándort, és idén lehet még egy, amivel végleg maga mögé utasíthatja. A legnagyobb kérdés: érdekli-e majd a befektetőket, hogy az Opus a magyar állam hathatós segítségével nőtt ekkorára? – írjuk a most megjelent A világ milliárdosai különszámunkban, az ultragazdagok listájához mellékelt elemzésünkben.

A 100 oldalas A világ milliárdosai különszám apropóján Oslóba is elutaztunk, és mélyen beleszippantottunk az itthon eddig ismeretlen Szabó Béla húslevesgyárának levegőjébe. Szabó anno egy érettségivel vágott neki a nagyvilágnak, ma az északiak kulcsfontosságú élelmiszerkereskedője; húszmillió euróból épp befejezte Európa legmodernebb alaplé- és mártásgyárát.

Húsbirodalomra épített kastélyt Kolos László is, bár az ő büszkesége a szó szoros értelmében palota. A milliárdos hentes a sorokpolányi birodalmában, a különböző stílusokban berendezett szobák sokaságán áthaladva – a parketta Brazíliából, a tükrök és kristálycsillárok Oroszországból, a függönyök az Egyesült Államokból, a kertbe vezető lépcső kövei Szíriából érkeztek – végül egy Bohémiából származó fatüzelésű cserépkályha mellett ülve mesélte el, hogyan lett a kis település egykori szülöttéből dániai nagyvállalkozóvá.

 

A Világ milliárdosai különszámból kiderült még, hogy Donald Trump legnagyobb vagyonrészét éppen két olyan ingatlan adja, amelyektől korábban minden erejével próbált szabadulni; kiderül, hogyan tette 2018 legtöbbször letöltött alkalmazása, az impulzusvásárlás-generátor Wish milliárdossá 37 éves lengyel alapítóját, Peter Szulczewskit; továbbá a világ leggazdagabb emberei latolgatják a kapitalizmus borús jelenét és kétséges jövőjét Randall Lane, az amerikai Forbes véleményvezérének szűrőjén keresztül.

Bánlaki D. Stella, vezetőszerkesztő

A világ milliárdosai különszám már megvásárolható az újságárusoknál vagy rendeld meg online ezen linken, és házhoz visszük Neked!

Oszd meg!