Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Épül a világ legnagyobb rovarfehérjefarmja – Illinois-ban állítják majd elő a jövő egyik fő táplálékát

Eddig pici szereplője volt az agrárgazdaságnak, most nagy lépést tesz a mainstream felé – a világ legnagyobb rovarfehérjefarmján fekete katonalegyek milliárdjait tenyésztik majd.

A chicagói székhelyű, tőzsdén jegyzett Archer Daniels Midland (ADM) nevű élelmiszerfeldolgozó óriás és a francia InnovaFeed bejelentette, hogy 2021-ben elkezdik építeni a világ legnagyobb rovarfehérje-feldolgozóját az Illinois-beli Decatour városában – írja az amerikai Forbes.

A rovarfehérje-feldolgozás ma még kevéssé elismert mezőgazdasági tevékenység, de szakértők szerint azzal, hogy a 28 milliárd dollár forgalmú ADM és a francia startup ekkora beruházásba fogott, egyre nagyobb bizalom ébredhet a világban a tevékenység iránt.

„Áhítattal várom, hogy összejöjjön nekik, ha sikerül, az valami csoda lesz” – mondta Jeffrey Tomberlin, a texasi A&M Egyetem etimológus professzora, aki a rovarfehérje felhasználási lehetőségeit az elsők közt kezdte kutatni. „Az új gyár minden eddigi hasonló üzemnél többször nagyobb lesz” – tette hozzá.

Az ADM és az InnovaFeed azt tervezi, hogy a fekete katonalégy nevű különleges rovarból több milliárd példányt fog tenyészteni és felhasználni.

Ennek a rovarnak a lárvája ugyanis hatékonyan tudja tápanyagokban gazdag fehérjévé alakítani az elfogyasztott szerves anyagokat, így kiválóan alkalmas állati tápláléknak. A két cég évi 60 ezer tonnányi állateledelt állít majd elő évente, és ezen felül 400 ezer tonna műtrágyát.

A fekete katonalégy lárvája gyakorlatilag mindent elfogyaszt, a nem komposztálható ételmaradékot is, és százszor több fehérjét lehet kinyerni belőle, mint a hagyományos állatieledel-forrásokból.

A gyár megépítésével hatalmasat ugrik a globális rovarfehérje-gyártás szerepe. Ha pedig széleskörűen elterjed ez az élelmezési mód, jelentős mértékben csökken az állattenyésztés karbonlábnyoma.

Manapság egyetlen kilogramm marha- és bárányhús előállításához nyolc, egy kiló sertéshúshoz négy, míg a csirkehúshoz 1,6 kilogramm gabona szükséges. Ekkora mennyiségű gabonatermesztés pedig intenzív földhasználatot és vízfogyasztást igényel.

A fekete katonalégy tenyésztésének módszerét a 2000-es évek elejéig nem nagyon értették – ezért is maradt a mai napig alacsony a rovarfehérje felhasználásának aránya, nagyjából inkább csak startupok kísérletezgettek vele mostanáig. Az InnovaFeed is mindössze pár éves cég, ma az övé a világ legnagyobb rovarfehérje-feldolgozója Franciaországban, Nesle városában. Az új decatouri üzem körülbelül négyszer annyi állateledelt fog előállítani, mint ez a meglévő gyár.

Egy 2019-es tanulmány szerint az amerikaiak több mint fele szívesen vásárolna fenntartható élelmiszereket, az Egyesült Királyságban pedig minden megkérdezett öt személyből három válaszolta ugyanezt. Az élelmiszeripar ma a globális üvegházhatás egynegyedéért felelős.

Az emberi fogyasztásra készülő élelmiszerek nagyjából egyharmada, 1,3 milliárd tonna megy pocsékba minden évben.

Ennek egy része szemétlerakókban köt ki, ahol nem bomlik le természetesen, és a széndioxidnál több tucatszor erősebb metángáz képződik belőle.

A rovarfehérje-ipar még szélesebb körű elterjedésének fő okát a magas költségek jelentik. Tomberlin becslése szerint legalább öt év kell még, hogy a rovarfehérje a költségek tekintetében versenyképessé váljon a hagyományos állateledel-forrásokkal, bár az iparág még túl fiatal ahhoz, hogy pontosan meg lehessen becsülni, milyen ütemben csökkennek majd a költségei.

Borítókép: az InnovaFeed Facebook-oldala

Oszd meg!

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója