Eddig pici szereplője volt az agrárgazdaságnak, most nagy lépést tesz a mainstream felé – a világ legnagyobb rovarfehérjefarmján fekete katonalegyek milliárdjait tenyésztik majd.
A chicagói székhelyű, tőzsdén jegyzett Archer Daniels Midland (ADM) nevű élelmiszerfeldolgozó óriás és a francia InnovaFeed bejelentette, hogy 2021-ben elkezdik építeni a világ legnagyobb rovarfehérje-feldolgozóját az Illinois-beli Decatour városában – írja az amerikai Forbes.
A rovarfehérje-feldolgozás ma még kevéssé elismert mezőgazdasági tevékenység, de szakértők szerint azzal, hogy a 28 milliárd dollár forgalmú ADM és a francia startup ekkora beruházásba fogott, egyre nagyobb bizalom ébredhet a világban a tevékenység iránt.
„Áhítattal várom, hogy összejöjjön nekik, ha sikerül, az
valami csoda lesz” – mondta Jeffrey Tomberlin, a texasi A&M Egyetem
etimológus professzora, aki a rovarfehérje felhasználási lehetőségeit az elsők
közt kezdte kutatni. „Az új gyár minden eddigi hasonló üzemnél többször nagyobb
lesz” – tette hozzá.
Az ADM és az InnovaFeed azt tervezi, hogy a fekete katonalégy nevű különleges rovarból több milliárd példányt fog tenyészteni és felhasználni.
Ennek a rovarnak a lárvája ugyanis hatékonyan tudja tápanyagokban gazdag fehérjévé alakítani az elfogyasztott szerves anyagokat, így kiválóan alkalmas állati tápláléknak. A két cég évi 60 ezer tonnányi állateledelt állít majd elő évente, és ezen felül 400 ezer tonna műtrágyát.
A fekete katonalégy lárvája gyakorlatilag mindent elfogyaszt,
a nem komposztálható ételmaradékot is, és százszor több fehérjét lehet kinyerni
belőle, mint a hagyományos állatieledel-forrásokból.
A gyár megépítésével hatalmasat ugrik a globális rovarfehérje-gyártás szerepe. Ha pedig széleskörűen elterjed ez az élelmezési mód, jelentős mértékben csökken az állattenyésztés karbonlábnyoma.
Manapság egyetlen kilogramm marha- és bárányhús előállításához nyolc, egy kiló sertéshúshoz négy, míg a csirkehúshoz 1,6 kilogramm gabona szükséges. Ekkora mennyiségű gabonatermesztés pedig intenzív földhasználatot és vízfogyasztást igényel.
A fekete katonalégy tenyésztésének módszerét a 2000-es évek
elejéig nem nagyon értették – ezért is maradt a mai napig alacsony a rovarfehérje
felhasználásának aránya, nagyjából inkább csak startupok kísérletezgettek vele
mostanáig. Az InnovaFeed is mindössze pár éves cég, ma az övé a világ legnagyobb
rovarfehérje-feldolgozója Franciaországban, Nesle városában. Az új decatouri
üzem körülbelül négyszer annyi állateledelt fog előállítani, mint ez a meglévő
gyár.
Egy 2019-es tanulmány szerint az amerikaiak több mint fele
szívesen vásárolna fenntartható élelmiszereket, az Egyesült Királyságban pedig
minden megkérdezett öt személyből három válaszolta ugyanezt. Az élelmiszeripar ma
a globális üvegházhatás egynegyedéért felelős.
Az emberi fogyasztásra készülő élelmiszerek nagyjából egyharmada, 1,3 milliárd tonna megy pocsékba minden évben.
Ennek egy része szemétlerakókban köt ki, ahol nem bomlik le természetesen, és a széndioxidnál több tucatszor erősebb metángáz képződik belőle.
A rovarfehérje-ipar még szélesebb körű elterjedésének fő okát a magas költségek jelentik. Tomberlin becslése szerint legalább öt év kell még, hogy a rovarfehérje a költségek tekintetében versenyképessé váljon a hagyományos állateledel-forrásokkal, bár az iparág még túl fiatal ahhoz, hogy pontosan meg lehessen becsülni, milyen ütemben csökkennek majd a költségei.
Borítókép: az InnovaFeed Facebook-oldala