Fotó: Sebestyén László
Fotó: Fotó: Sebestyén László
Üzlet

Ennyiért lehet most Budapest belvárosában kiadni Airbnb-n egy lakást

Forbes
2019. október 28. 3 perc olvasás

Átfogó beszámoló készült a budapesti Airbnb- helyzetről. A számok biztatóak, de a jövője nem is a népszerűségén fog múlni, inkább a kilátásban lévő EU-szabályozásokon és a következő két évben csúcssebességre kapcsoló hazai szállodapiacon.  

Továbbra is nő az Airbnb budapesti aktivitása, 2018-ban 25 százalékkal növekedett a vendégéjszakák száma, ami az év végére meghaladta a 1,8 milliót. Ezzel 2016-hoz képest közel 70 százalékkal növekedett az Airbnb- szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák száma – derül ki a Colliers International és a Hotelschool The Hague friss, Budapestre vonatkozó Airbnb- elemzéséből. Az Airbnb piaci részesedése az eltöltött vendégéjszakákra vonatkozóan 2018 végére már elérte a 20 százalékot, ami az egyik legmagasabb Európában,

így az elmúlt évek belvárosi kerületekre vonatkozó szabályozó rendeletei egyelőre nem tudták visszaszorítani terjeszkedését Budapesten.

A bulinegyed a legnépszerűbb

A belvárosban 7200 elérhető lakás vár ideiglenes lakójára, nem hiába, mert a foglalások 69 százaléka az V., VI. és VII. kerületekben történik, ezek közül is a VII. kerület emelkedik ki 29 százalékkal. A szobaárak itt magasabbak, de az átlagár így sem emelkedett 2018-ban, 60 euró maradt.

A különböző típusú szálláslehetőségek közül 2018-ban is a teljes lakás volt a legkeresettebb opció a vendégek körében, mivel a foglalások fele ilyen típusú szálláshelyen történt, itt az átlagár 48 euró per éjszaka, szemben a szoba 31 eurós átlagárával. A bérbeadók 60 százaléka egynél több lakást adott bérbe, amely meghaladja a legtöbb európai nagyvárosban kialakult 40-50 százalékos átlagot. Ez alapján elmondhatjuk, hogy a budapesti Airbnb- piacot inkább a professzionális bérbeadók dominálják.

Lassulhat a növekedés

„A hazai szállodapiacon történő folyamatos és jelentős fejlesztések átadása a következő 2 évben várható, így a kínálat bővülésének köszönhetően az Airbnb piaci részesedésének gyors növekedése csökkenhet az elkövetkező években. Továbbá az egyre szigorúbb szabályozói környezet is visszafoghatja a növekedés ütemét” – mondta Steinfeld Tamás, a Colliers International piackutatási igazgatója. A belvárosi szabályozás egy egyszeri maximum 1,5 millió forintos regisztrálási díjat jelentett szobánként, 2019 elejétől pedig éves ingatlanadót is fizetni kell a kiadás után, ez 1898 forint négyzetméterenként. 50 négyzetméter felett parkolóhelyet kell biztosítani, ha pedig ez lehetetlen (ahogy például a belvárosban szinte minden esetben az), egy egyszeri kétmillió forintos díjjal kiváltható a kötelezettség.

Európai nagyvárosok fogtak össze az átláthatóbb Airbnb szabályozásért

A fenti cikkben mi is megírtuk az európai nagyvárosok harcát az Airbnb-vel, amelynek térnyerése nemcsak a hoteleknek rossz hír, de a helyi lakáspiacot is átrendezi. A városok frekventált részeiről kiszorulnak a helyi lakosok, mert ezeket a lakásokat inkább turistáknak adják ki, ami gyorsabb és könnyebb keresetet jelent, mint a bérbeadás. Bécs az EU-tól kéri az egyértelmű szabályozást, a kezdeményezéshez Párizs, Amszterdam, Barcelona, Berlin, Velence és Krakkó is csatlakozott. A budapesti piac esetében még nem ilyen egyértelmű a helyi lakosok ellenszenve, sok múlik a növekedés ütemén a következő években.