Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ennyibe kerül egyetlen brutál Trónok harca epizód

Sárkánnyal hadseregeket elpusztítani egyáltalán nem olcsó mulatság.

Mindenki kedvenc kaszabolós fantasy sorozata elég durva befektetést igényel, de a csillagászati összegek meghozzák a várt eredményt. Bár a főszereplők úgy hullanak, mint a legyek egy álmos őszi délutánon, a rajongótábor egyre csak növekszik.

A második évad környékén lehetett hallani arról, hogy egyetlen epizód már hatmillió dollárba kerül at HBO-nak, ez korábban “csak” négymillió dollár volt, de valószínűleg a csatorna is megérezte, hogy van potenciál George R.R. Martin világában, ezért emeltek a kereten. A költségeket a legegyszerűbb módon a CGI-varázslattal átitatott csatajelenetekkel lehet feltornázni az égbe, a korábbi évadokban két ilyen nagyjelenet volt (a hardhome-i mészárlás és a csata a Feketevíz-öbölben) és ezek elég magasra tette a lécet.

Utóbbi a hírek szerint cirka 8 millió dollárba fájt a csatornának, de ez még mindig kevesebb, mint amit most, a negyedik epizódban villantottak meg – a kifejlett sárkánnyal spékelt hentesmutatvány a már lélektani határnak is beillő tízmillió dollár fölé lökte a büdzsét – ez több mint két és félmilliárd forint – és úgy tűnik, hogy ez a keret most már marad az évad végéig, tehát idén összesen 100 millió dollárt eszik meg a sorozat.

 

 

Bár ez rengeteg pénz, az HBO szájából nem hangzik el panasz. A Feketevíz-öböl csatajelenete pont jókor jött, sikerült a bizonytalankodó nézőket is megvennie, és nem mellesleg a sorozat egyik legnépszerűbb epizódja lett.  A készítőknek ugyan nem volt sétagalopp kijárni az emelést, a Business Insidernek adott interjúban azt mondták, hogy térden csúsztak az HBO-fejesek elé, hogy növeljék meg 2,5 millió dollárral a büdzsét, mert kelleni fog – kicsivel kevesebbet ugyan, de megkapták

A Trónok harca a sorozatvilágban ugyan az egyik legköltségesebb, de mégsem rekorder. A Jóbarátok tűzokádó sárkányban és fagyott zombikban igencsak szűkölködő utolsó évada is 10 millió dollárba került, a költségeket a színészek fizetése dobta meg, de ott volt például a két évadot megélt, szintén HBO-gyermek, a Róma, ami hasonló büdzséből sokkal kisebb sikert ért el (mondjuk nekem ez most kicsit fáj, mert én imádtam) de a George Clooney által megformált Ross doktor sem a rendezők két szép szeméért maradt a Vészhelyzetben –  a negyediktől a hatodik évadig bezárólag 13 millió dollárba került egyetlen epizód.

Oszd meg!