Generációkon átívelő üzletek – amit elvett a XX. század, visszaadják az utódok

Sok olyan történet került a februári lapba, ami részben arról szól, hogy a XX. század viharai és a szocializmus hogyan akasztotta meg virágzó családi cégek és ágazati integrációk létrejöttét – a történelem miatt elvesztegetett évtizedek lemaradását az utódok igyekeznek pótolni. Mindenki más stratégiával.

Bővebben

Ennyibe kerül egyetlen brutál Trónok harca epizód

Sárkánnyal hadseregeket elpusztítani egyáltalán nem olcsó mulatság.

Mindenki kedvenc kaszabolós fantasy sorozata elég durva befektetést igényel, de a csillagászati összegek meghozzák a várt eredményt. Bár a főszereplők úgy hullanak, mint a legyek egy álmos őszi délutánon, a rajongótábor egyre csak növekszik.

A második évad környékén lehetett hallani arról, hogy egyetlen epizód már hatmillió dollárba kerül at HBO-nak, ez korábban “csak” négymillió dollár volt, de valószínűleg a csatorna is megérezte, hogy van potenciál George R.R. Martin világában, ezért emeltek a kereten. A költségeket a legegyszerűbb módon a CGI-varázslattal átitatott csatajelenetekkel lehet feltornázni az égbe, a korábbi évadokban két ilyen nagyjelenet volt (a hardhome-i mészárlás és a csata a Feketevíz-öbölben) és ezek elég magasra tette a lécet.

Utóbbi a hírek szerint cirka 8 millió dollárba fájt a csatornának, de ez még mindig kevesebb, mint amit most, a negyedik epizódban villantottak meg – a kifejlett sárkánnyal spékelt hentesmutatvány a már lélektani határnak is beillő tízmillió dollár fölé lökte a büdzsét – ez több mint két és félmilliárd forint – és úgy tűnik, hogy ez a keret most már marad az évad végéig, tehát idén összesen 100 millió dollárt eszik meg a sorozat.

 

 

Bár ez rengeteg pénz, az HBO szájából nem hangzik el panasz. A Feketevíz-öböl csatajelenete pont jókor jött, sikerült a bizonytalankodó nézőket is megvennie, és nem mellesleg a sorozat egyik legnépszerűbb epizódja lett.  A készítőknek ugyan nem volt sétagalopp kijárni az emelést, a Business Insidernek adott interjúban azt mondták, hogy térden csúsztak az HBO-fejesek elé, hogy növeljék meg 2,5 millió dollárral a büdzsét, mert kelleni fog – kicsivel kevesebbet ugyan, de megkapták

A Trónok harca a sorozatvilágban ugyan az egyik legköltségesebb, de mégsem rekorder. A Jóbarátok tűzokádó sárkányban és fagyott zombikban igencsak szűkölködő utolsó évada is 10 millió dollárba került, a költségeket a színészek fizetése dobta meg, de ott volt például a két évadot megélt, szintén HBO-gyermek, a Róma, ami hasonló büdzséből sokkal kisebb sikert ért el (mondjuk nekem ez most kicsit fáj, mert én imádtam) de a George Clooney által megformált Ross doktor sem a rendezők két szép szeméért maradt a Vészhelyzetben –  a negyediktől a hatodik évadig bezárólag 13 millió dollárba került egyetlen epizód.

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő