Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

koncert, Fotó: William White

Ennyi jogdíjat kaptak tavaly a magyar dalszerzők

Összesen 8,6 milliárd forint jogdíjat osztott ki az Artisjus a szerzőknek és jogutódoknak a tavalyi évben, melyből a fele került magyar szerzőkhöz. Ez az összeg az előző évinél 13,2%-kal magasabb.

2019-ben 13580 magyar szerző vagy jogutód részesült jogdíjban, bár ezek több mint 60 százaléka nem érte el az ötezer forintot sem. 90 személynek járt legalább félmillió forint, közülük 40 szerzőnek több mint egymillió forint volt a havi díja – derül ki az Artisjus adataiból.

A magyar szerzők összesen 17 413 új zeneművet regisztráltak.

Az új dalok a bevétel szempontjából azért fontosak, mert a jogdíjak kifizetésének 40 százaléka öt évnél nem régebbi szerzeményből származik.

A közös jogkezelő 13 ezer 580 magyar szerző és jogutód számára osztott fel jogdíjat 2018-ban, miközben 1357 új szerző (zeneszerző, szövegíró) regisztrált az Artisjusnál.

Az elmúlt három évben összesen csaknem négyezer új alkotó jelentkezett az egyesületnél.

Műfajok tekintetében erősödött a rock/metal, ami megelőzte a popzenét, míg visszaesett az alternatív és az electro/dance is. A szerzők az új dalok 18 százalékát sorolták a rockhoz, míg ez tavaly csak 11 százalék volt.

A szerzők számát tekintve 2018-ban született egyértelmű rekorder volt az Animal Cannibals Tarolnak az emszík című, a magyar hiphopról körképet adó száma 36 szerzővel. Általában egyébként nem jellemző a magyar zenére, hogy különösen magas volna az egy-egy dalra jutó szerzők száma.

A rádiókban legtöbbet játszott 30 magyar dalban egy-egy számra átlagban 3,5 szerző jutott; a YouTube top 30-ban ez a szám még alacsonyabb, 3,1.

A nemzetközi trend szembemegy ezzel, már évek óta egyre gyakoribb, hogy több szerző dolgozik egy-egy slágeren.

Fotó: William White

Oszd meg!