Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ennek a 10 milliárdosnak a vagyona nőtt a legdurvábban 2017-ben

Az év vége felé már érdemes lehet számolgatni, hogy kik voltak az év legnagyobb nyertesei, melyik szupergazdagok nyerték a legnagyobbat 2017-ben. Amerikai kollégáink megtették a december 14-i adatok alapján, íme az eredmény.

Ez a nem kispályás 10 arc potom 204 milliárd dollárral növelte vagyonát idén (tavaly az akkori krém csak 74 milliárdot szakított), érdekesség, hogy csak 3 amerikai van köztük.

1. Jeff Bezos – vagyon: 98,6 milliárd, növekmény 33,8 milliárd dollár

Az Amazon.com tulaja szenzációs évet zárt, a cég árfolyama megállíthatatlanul nőtt. Október 26-án hozta ki a cég utolsó negyedéves számait, amikre a csúcsról is 13 százalékot ugrott az árfolyam. Azóta ő a világ leggazdagabb embere, Bill Gatest lökve le a csúcsról. Érdekesség: korábban, tavasszal már állt az élen, de csak pár órát. Az akkori Amazon-számokra ugyanis esett a piac, Gates visszavette az első helyet.

2. Hui Ka Yan – vagyon: 36,5 milliárd, növekmény 27,4 milliárd dollár

A világ leggazdagabb ingatlanmágnása azzal tudta a negyedével növelni a vagyonát, hogy cége, az Evergrande Group szerény 400 százalékos drágulást produkált a tőzsdén.

3. Bernard Arnault – vagyon: 63,9 milliárd, növekmény 23,6 milliárd dollár

Az ember, aki nem csak vezérigazgatója a luxusipari LVMH-nak, de tulajdonosa is. A gyarapodás jórészt a Christian Dior-béli részesedés felértékelődéséből jön. Arnault 1989 éve irányítja az LVMH-t, amely olyan márkákkal büszkélkedhet, mint a Bulgari, a Louis Vutton, vagy a Tag Heuer.

4. Mark Zuckerberg – vagyon: 72 milliárd, növekmény 23,6 milliárd dollár

Sima ügy, a Facebook-részvény hasított mintegy 60 százalékot.

5. Ma Huateng – vagyon: 44,3 milliárd, növekmény 21,8 milliárd dollár

Nem elírás, a kínai tech guru duplázott. A WeChat nevű alkalmazásának majdnem egymilliárd felhasználója van Kínában és az IPO után nagyot eső Snapchatbe is még időben fektetett, nagyot nyert vele.

6. Mukesh Ambani – vagyon: 41,1 milliárd, növekmény 18 milliárd dollár

A nagy visszatérő: 2010-ben a világ negyedik leggazdagabbja volt, most tér vissza a top 20-ba, mert indiai petrolkémiai és távközlési vállalkozásai is szépen teljesítenek.

7. Carlos Slim és családja – vagyon: 65,1 milliárd, növekmény 15,3 milliárd dollár

A mexikói üzletember 2011-ben volt utoljára a leggazdagabb, de cégének, a America Movilnak nagyot esett az árfolyama utána. Idén fordult a trend és a mexikói peso árfolyama is visszakapaszkodott, felértékelve Slim vagyonát.

8. Yang Huiyan – vagyon: 22,8 milliárd, növekmény 14,8 milliárd dollár

Százalékos ugrásban Ázsia leggazdagabb nője a nyerő, a virágzó kínai ingatlanpiac segítségével triplázta vagyonát.

9. Larry Ellison – vagyon: 61 milliárd, növekmény 13,3 milliárd dollár

Vannak frissebb, szexibb, menőbb cégek, de talán kicsit háttérbe szorulva az Oracle is hasított idén, a részvény 30 százalékos emelkedése repítette erre a listára a jó öreg Larryt, aki már 1977 óta tolja a biciklit cégénél.

10. Francois Pinault és családja – vagyon: 27,3 milliárd, növekmény 12,5 milliárd dollár

Gucci, Stella McCartney, Saint Laurent és még egy sor luxusmárka. Cége, a Kering 800 százalékot ugrott idén, jórészt a Gucci eladásai nőttek a vártnál meredekebben.

 

Oszd meg!