Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Évek óta nem látott drágulást hozott az európai energiaválság

Az európai földgázínség és a távol-keleti kereslet rég nem látott szintre röpítették az olaj világpiaci árát. A több negatív fejlemény együttes hatása jót tesz az olajpiaci kereskedőknek.

Egész hihetetlen dolog történt ma az olajpiacon: a Brent típusú kőolaj hordónkénti világpiaci ára elérte a 80 dollárt. Erre az elmúlt három évben nem volt példa, akkor is csak rövid időre, tartósan utoljára 2014 előtt volt a 80 dolláros szint fölött. Hol van már az az idő, amikor a negatív tartományba, mínusz 40,32 dollárig csökkent a májusi határidős WTI-jegyzés?

Most is egy piaci feszültség tornázta fel ide az árfolyamot: sok szereplő attól tart, hogy a kitermelés nem tudja majd tartani a lépést a növekvő kereslettel. A globális kereslet a következő év elejére elérheti a járvány előtti szinteket, napi 100 millió hordót, a kitermelés és a finomítás azonban lehet, hogy nem tud ilyen ütemben bővülni.

Miért megy fel az árfolyam?

Több tényező hajtja fel az árat és egyik sem túl pozitív. Egyrészt Európa egy kezdődő energiaválság szélén van. Jön a tél, Európa nagyja földgázzal fűt, ám közben az kontinens tárolói szinte üresen konganak, de az orosz és norvég vezetékekből kevesebb gáz érkezik. A kontinens viszont nem akar szénnel fűteni, de az atomerőműveket is elkezdtük leszerelni. Az eredmény: az elmúlt egy évben ötszörösére nőtt a földgáz ára Európában és árfolyambuborékok alakultak ki az energiahordozók piacán. Egyre több elemző beszél róla: komoly energiaválság közeleg Európában.

A másik fő hatjóerő a távol-keleti kereslet. Egyrészt Kínában egyre komolyan kormányzati cél, hogy drasztikusan csökkentsék a károsanyag-kibocsátást, ami az ő esetükben azt jelenti, hogy a világ legnagyobb szénerőművi kapacitását csökkentik és egyre több olajból akarnak villamosenergiát csinálni. Másrészt pedig annyira felment a szén ára is, hogy meg is éri átállni olajra. Mi is írtunk róla, hogy Kína több pontján kimaradásokat okozott az energiahiány.

Ugyan a globális ellátási problémákba nem szól bele, de szimbolikus, hogy épp most küzd Nagy Britannia is az üzemanyag-hiánnyal: ugyan van elég üzemanyag az országban, de a sofőrhiány és a lakossági pánikvásárlások miatt az ország sok pontján konganak üresen a benzinkutak.

A kitermelés nem bővül

Az ellátási oldalon viszont nincs ok az örömre. Az elmúlt másfél évben a kitermelési ágazatban alig történt beruházás, az iparág már ekkora kiesést is megérez. Az OPEC+ kartell kitermelés-csökkentési megállapodása is hatályban van még, valamint egyes helyeken az időjárás sem volt kegyes a kitermelőkhöz.

Az eredmény, hogy várhatóan a kereslet nőni fog, míg a kínálat ezt nem tudja lekövetni.

Mindezek együttes hatása, ami felfelé hajtja a kőolaj világpiaci árát. A Goldman Sachs már 90 dolláros Brent-árfolyamot prognosztizál év végére, ahol bő hét éve nem járt a jegyzés. A legtöbb elemző pedig optimista: a sok rossz hír és fejlemény kifejezetten jót tesz az olaj világpiaci árának.

Borítókép: TC Energy / Facebook

Oszd meg!