Üzlet

Elon Musk épp a saját autóját ekézi, de még ezt is szeretik a rajongók

Forbes
2021. július 16. 3 perc olvasás

Akár meg is bukhat a Cybertruck – ismerte el Elon Musk a Twitteren. A bemutatón történt óriási baki képe még a vásárlók előtt lebeg, szóval tényleg lehet, hogy a városi harckocsinak is beillő jármű végül nem találja meg a piacát.

Elismerte Elon Musk, hogy van némi esély a Cybertruck bukására – szúrta ki a milliárdos beszélgetését a Portfolio. A Tesla első embere a Twitteren csevegett épp a rajongókkal, amikor ezt bevallotta, ráadásul egy poszt alatt, ami az egekig magasztalta a járművet. Ugyanakkor nem érdekli a kockázat, mert ő személy szerint imádja a formatervet, ami a legtöbb autóvezetőnek túl idegen, túl furcsa. És közölte: változatlan marad a terv a bemutatón történt óriási baki után.

Történt ugyanis, hogy a Cybertruck 2019 es bemutatóján a Tesla tervezési vezetője, Franz von Holzhausen demonstrálta: a jármű ablakai törhetetlenek. Majd próbaképpen egy fémgolyót vágott az ablaknak, ami elég látványosan be is tört. Mai napig nem biztos, hogy tényleg hiba történt-e vagy csak Musk viccelte meg a maga módján a piacot, az autó renoméján mindenesetre sokat rontott a dolog.

Maga a jármű a formatervezés miatt még a piaci siker előtt kezd kultikussá válni. Két éve úgy írtunk róla, hogy a Cybertruck tervezésénél magasról tojtak mindenre, amit a hagyományos autógyártási trendek diktálnak design vonalán, egyszerűen csak azt tudom elképzelni, hogy tartottak egy Szárnyas fejvadász- Csillagközi invázió – Robinson család maratont, aztán körbeülték a tervezőasztalt ( közben tanult ismerősök felvilágosítottak, hogy ez az egyik James Bond filmből is ismert Lotus Esprit sportkocsi szteroidokra szoktatott változata, ami azért vicces, mert elvileg házon belül van már egy levédett ötlet tengeralattjáró kocsira, amit szintén ez a verda inspirált). Elméletileg a 9mm-es kaliberű lövedékekkel szemben is ellenálló a Cybertruck, amivel végképp riasztóvá válik, hogy a jellemzően vizionáriusként is ábrázolt Musk mi a fenét tudhat, hiszen gyakorlatilag egy városi tankot sikerült összehozni, amivel egy polgárháború közepén is vidáman leugorhatunk tejért.

Musk most erről elragadtatva annyit mondott a világ második leggazdagabb embere: „Más teherautók úgy néznek ki, mintha ugyanannak a dolognak a másolatai lennének, de a Cybertruck úgy néz ki, mintha a jövőből érkező idegenek készítették volna.”

Ismert, hogy Musk ugyan nem bírja, ha más kritizálja, de előszeretettel ekézi akár saját cégét és termékét is – vagy csak befolyásolja a piacot. Emlékezetes volt, amikor az óriási, Tesla-féle részvényrali közepén kiírta a Twitterre, hogy szerinte a papírok túlárazottak. 2018-ban le is léptették a Tesla igazgatótanácsából tiltott piacbefolyásolás miatt.

Borítókép: Elon Musk // Twitter