Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elon Musk megint váratlant húzott: kivezetné a Teslát a tőzsdéről, a pénz megvan rá. Szerinte

Az egyik közel-keleti olajnagyhatalom befektetési alapja vett egy jókora részt a Teslában. Az alapító a jelenlegihez képest magas árfolyamon vezetné ki a tőzsdéről a céget. 

A Tesla vezére alaposan meghökkentette a befektetőket, amikor egy sor Twitter-üzenetben hangosan elgondolkozott azon, hogy a Tesla részvényeit kivezetné a nyilvános tőzsdei kereskedésből, és zárt részvénytársasággá alakítaná a céget.

A maga nemében ez lenne a legnagyobb ilyen volumenű húzás, írja a CNBC.

Musk a részvényeket 420 dolláros értékeléssel vezetné ki a tőzsdéről. “A tőke biztosított” – írta a tweetben. A hír hatására nőtt a Tesla-papírok árfolyama, de messze vannak ettől ettől a szinttől.

A tweet-sortűz után a cég blogján is megjelent egy bővebb bejegyzés, benne azzal a magyarázattal, amit Musk a dolgozóknak küldött ki emailben. Ebben kifejti a gondolatmenetét, miszerint:

  • egyelőre még nincs döntés, csak keresik a megfelelő környezetet, amiben a Tesla működhet,
  • ha a kivezetés mellett döntenek, minden részvényesnek meglesz a döntési lehetősége, hogy marad a zártkörű részvénytársaságban, vagy kiszáll 420 dolláros részvényenkénti áron
  • az alkalmazottak részvényprogramja ugyanúgy megmarad
  • végezetül pedig leszögezi, hogy a Teslát és a SpaceX-et nem akarja egybeolvasztani, továbbra is külön működnének.

Az, hogy a Tesla-vezér blöffölt-e, és újabb PR-mutatványt látunk tőle, vagy komolyan gondolja, amit írt, kérdéses. Mindenesetre befektetési szakértők kételkednek, hogyan teremthetne forrást az esetleges részvény-visszavásárlásra egy olyan cég, aminek negatív a cash-flowja, és sosem termelt még profitot. Persze könnyen lehet, hogy a tweet lényege nem is a kivezetés, hanem csak a gyártási kapacitás felpörgetésével bajlódó cég árfolyamát folyamatosan shortoló spekulánsok elkergetése.

A Tesla-részvények árfolyama az elmúlt hat hónapban. Forrás: StockCharts.com

Nagy (olajos) hal a befektetők között

Ugyanakkor az üzenetben utalhatott egy kevéssel azelőtt történt fontos fejleményre is:

Szaúd-Arábia külföldi befektetési alapja jelentős részesedést vett a Teslában.

A Financial Times értesülései szerint a közel-keleti királyság 3 és 5 százalék közötti tulajdonrészt vásárolt. A tranzakció pontos összegéről nem nyilatkozott senki, üzleti titokra hivatkozva, de az aktuális árfolyam alapján 2-3 milliárd dollárra tehető.

Szaúd-Arábia a világ egyik legnagyobb kőolajexportőre, az állami olajvállalat, az Aramco feltételezések szerint a világ legértékesebb cége lehet, és ha valóban tőzsdére vinnék csak az 5 százalékát 2019-ben, már azzal a világ legnagyobb IPO-ja lehetne.

Gőzerővel készülnek arra a korszakra, amikor a olaj nem lesz olyan elengedhetetlen erőforrás a világgazdaságban. Az állami befektetési alapokon keresztül öntik a pénzt a technológiai cégekbe és a megújuló energiába.

A marketingmáz mögött

Arról már korábban írtunk a Concorde Csoport bejegyzése nyomán, hogy a Tesla a zseniális marketing mögött igencsak szenved azzal az egyetlen dologgal, amit jól kéne csinálnia:

az autógyártással.

A népautónak beharangozott Model3 gyártási kapacitásának felpörgetése nem úgy alakult, ahogy eltervezték, a részvényesek pedig idegeskedtek a folyamatosan kitolt határidők és leállások miatt. Ez pedig a iszonyatos kilengések formájában csapódott le a Tesla árfolyamában.

Összességében van logika abban, hogy amit Musk fontolgat: a Tesla növekedésének nem biztos, hogy a tőzsdei kereskedés és az ezzel járó folyamatos teljesítménykényszer a megfelelő környezet. De hogy kivitelezhető-e ebben a formában, más kérdés.

A zseniális marketing mögött: Musk élete sikere lenne, ha innen felállna a Tesla

Oszd meg!