Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elon Musk másokat okol, pedig maga szívatja a Teslát

Elon Musk múlt héten Twitteren jelentette be, hogy kivezetné a Teslát a tőzsdéről, és erre megvan a pénze is. Csak annyi kell, hogy a árfolyam elérje a 420 dollárt.

Elon Musk megint váratlant húzott: kivezetné a Teslát a tőzsdéről, a pénz megvan rá. Szerinte

Azt mondja, a fő ok, hogy csökkentse a részvények árának ingadozását. Ez a lépés valószínűleg nagyjából nyolcvan milliárd dollárba kerülne. Pedig az amerikai Forbes szakértője szerint van egy sokkal olcsóbb megoldás is a részvények stabilizálására: Musknak abba kellene hagynia a twitterezést, de legalábbis jobban meg kellene gondolnia, mit ír ki.

Az elektromos autós és napalemes céget (meg a SpaceX-et) tulajdonló techmilliárdosra most hivatalos vizsgálat vár: az amerikai tőzsdefelügyelet megnézi, mennyi igaz abból, hogy megvan a pénz a kivezetésre – főleg, mert a bejelentést akkor tette, amikor éppen kereskedtek a részvényekkel a Nasdaqon, ráadásul bizonyítékot nem mutatott arra, honnan van pénz a lépésre.

A tweetek hatásárta a Tesla részvényei tíz százalékot nőttek augusztus hetedikén, 379,57 dollárra – mielőtt leállították a kereskedést. Augusztus nyolcra a részvények visszaestek 352,45 százalékra. Jól látszik, hogy maga Musk okozta a részvények árának gyors változását.

Tesla's share price performance from July 31 through Aug. 9.

A felügyelet nyomozói megkeresték Muskot, hogy ténylegesen megvannak-e a befektetői a tervére, és meg akarták érteni azt is, az egészet miért úgy jelentette be, ahogy. A Forbes megkereste a felügyeletet, de nem akarták kommentálni a hírt, a Tesla pedig nem válaszolt a kérdésekre. Ha kiderül, hogy nincs is meg a fedezet a tőzsdei kivezetésre, Muskra polgári és büntetőjogi per is vár, kifizetheti a károkat is.

 

Egyébként is furcsa Musk bejelentése: múlt héten még arról beszélt, hogy a Model 3 elektromos autóknak javul a gyártása és fenntartható profit jöhet. Pedig az elmúlt nyolc évben a cégnek csak két negyedévben sikerült profitot termelni, úgyhogy ez a bejelentés 51,14 dollárral dobta meg a részvényeket – a július 31-i zárásról, egy nappal a negyedéves jelentések előtt, egy nappal a furcsa tweet után.

 

 

Oszd meg!