Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elon Musk harcot indít az álhírek ellen

A Twitteren tette közzé, hogy egy olyan oldalt hoz létre, ahol az olvasók minden újságíró, híroldal hitelességét értékelhetik, hogy elejét vegyék a kamuhírek terjedésének.

 

Erős vitát váltott ki a Twitteren a Tesla-vezér posztja, amiben sokan a sajtószabadság megrugdosását, mások pedig épp hogy a sajtón keresztül érkező politikai manipuláció megállítását látják.

 

 

 

Musk a Pravda névvel is kacérkodik (egy szemfüles Twitterező ki is szúrta, hogy Muskék egyik ügynöksége még októberben levédette a Pravda Corp nevet).

 

 

A weboldal lényege az lenne, hogy közösségi alapon füleljék le az álhíreket. az olvasók megjelölhetik és értékelhetik az újságírók, szerkesztők és a híroldalak megbízhatóságát. Az aggodalmak között sokminden szerepel köztük az, hogy egy bothadsereg vajon át tudná-e billenteni egy személy vagy akár egy teljes oldal szavahihetőségét, vajon Musk nem manipulálná-e az értékeléseket a saját világképének megfelelően, egyáltalán az üzleti alapon működő sajtó nem azt adja az embereknek, amit kapni akarnak? Pár órával később Musk még variált az oldal nevével, az általa már lefoglalt YouAreRight.com szerinte jobb név lenne, illetve arra bíztatta az újságírókat és szerkesztőségeket, hogy a saját olvasótáboruk körében is indítsanak felmérést, vajon ellene lennének-e egy ilyen oldalnak.

(A Pravda a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának hivatalos lapja volt, hivatalosan a Szovjetunió széthullásával megszűnt, de azonos néven több utódlap is indult.)

 

Oszd meg!