Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elfogytak a bolti eladók Európában, 450 ezret is lehet keresni

Több ezer betöltetlen állás van az Európai Foglalkoztatási Mobilitási Szolgálat állásportálján

Az EURES, az Európai Foglalkoztatási Mobilitási Szolgálat állásportálján megszaporodtak az elmúlt időszakban a boltos álláshirdetések. Itt azok a kereskedők, boltok, áruházak keresnek munkaerőt, akik az országhatáraikon túlról is fogadnák az eladókat, pénztárosokat, vagy éppen az árufeltöltőket – írja közleményében a blokkk.com

A uniós portálon meghirdetett álláshelyek száma 2,5 millió, ezen belül a boltokban, különféle áruhelyeken több mint hetvenezer embert keresnek, az eladók mellett például pénztárosokat, vagy éppen piaci árusokat is. Ez éppen a fele a magyar bolti kiskereskedelemben dolgozó fizikai alkalmazottak létszámának.

A közlemény hangsúlyozza, hogy ez nem az összes üres álláshely, de azért így is tekintélyes szám kerekedik ki belőle. Ez azt is mutatja, hogy a munkaerőhiány az uniós országok jelentős körét nyomasztja és a kereskedelem sem kivétel. Sőt.

És számok egyre nagyobbak. A blokkk.com azt írja, hogy 2015-ben  36 ezer eladót kerestek az európai kereskedők, 2016-ban pedig már 48 ezret. Ehhez képest igencsak tekintélyes növekedés a jelenlegi 63 ezres mutató, a 2015. évinél háromnegyedével nagyobb.

Az öt legtöbb eladó munkakört hirdető ország a következő:

 


A listavezető Németország, ahol 36 ezer boltos álláshelyet hirdetnek jelenleg. Az eladók munkalehetőségeit nézve 2015-ben 20 ezer alatt volt ez a szám, 2016-ban pedig 23 ezer. Ez ugrott meg tízezerrel egy év alatt.

Persze, kelet-európai boltosok is hirdetnek álláslehetőségeket a portálon, ha nem is sokat. Az öt legnagyobb kelet-európai hirdető ország, akik nyilván a térségre jellemző kisebb bérezési lehetőségek miatt visszafogottabbak, a következők:

Feltehetően ezek az álláshirdető boltosok inkább egymásra és délebbre, keletebbre kacsintgatnak.

Mennyit ajánlanak?

A blokkk.com közleményében azt írja: véletlenszerűen kiválasztva néhány boltos eladónak kínált fizetést, Ausztriát nézve például 1.460 eurós, vagy 1.546 eurós összegekkel lehet találkozni rögvest a lista eleje táján, ami 450 ezer forint feletti bérezést sejtet.

Az EURES szerint egyébként Európában a tíz legkeresettebb szakma közül a bolti eladó van a toppon, de a top10-ből a pincérek sem hiányoznak. A sorrend következő: beosztott bolti eladó, mezőgazdasági és iparigép-szerelők és -karbantartók, kamion- és teherautósofőrök, ápolók, máshová nem sorolható képesítést nem igénylő ipari foglalkozásúak, készletnyilvántartók, felszolgálók, fémmegmunkálógép-beállítók és -üzemeltetők, kereskedelmi értékesítők, gépjárműszerelők és -karbantartók. Németországban, de Magyarországon is az eladók a listavezetők, az itt meghirdetett álláslehetőségeket nézve.

 

Oszd meg!