Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

légszennyezettség város

Ehhez képest a 2008-as válság is kutyafüle lehet

Az ENSZ katowicei klímaügyi csúcsának második hetén 32 billió dollárt mozgató nemzetközi befektetők figyelmeztetnek a klímaváltozás gazdasági veszélyeire, ami szerintük a 2008-as válság hatásainál is sokkal pusztítóbb lehet – írja a The Guardian.

A 415 tagot számláló befektetői közösség (köztük az AXA, az Aviva és a Zurich) által aláírt globális befektetői állásfoglalás, a Global Investor Statement szerint a fosszilis termelés nemzetközi megadóztatása kellő nyomást gyakorolna az egyes országok gazdaságára a gyors zöld átállás érdekében.

Erre azért volna szükség, mert, ha nem cselekszünk időben, nemcsak a bolygónkat tesszük tönkre, de a gazdaságunkat is: a Schroders nevű befektetéskezelő előrejelzése szerint éves szinten 23 billió (23 ezer milliárd) dollár veszteség a tét,

ez hosszú távon négyszerese lehet a 2008-as gazdasági válság okozta kárnak.

A végső cél a széntüzelésű erőművek világszintű bezárása, ami ugyan elsőre munkahelyvesztésekkel jár, de hosszú távon az átállás több állást teremt, mint amennyi eddig van – Thomas DiNapoli, a New York-i State Common Retirement Fund képviselője így érvelt.

„Egy széndioxid-szegény gazdaság számtalan befektetési lehetőséggel kecsegtet”

– mondta, hozzátéve, hogy azok, akik ignorálják a világ változásait, saját maguk alatt vágják a fát.

A világkormány tagjai is lehetnek idióták, de a reményt nem szabad feladni

„A befektetők, mint ahogy a PKA is, kihátrálnak a széniparból annak pusztító következményei,  alacsony hozama és egészségkárosító hatása miatt” – mondta Peter Damgaard Jensen, a dán PKA befektetési alap igazgatója.

A befektetők szorgalmazzák a széniparon túl az olaj- és földgáziparnak nyújtott állami támogatások beszünetetését.

Az ENSZ szerint csak ezzel a lépéssel 2030-ra 10 százalékkal csökkenne a világ széndioxid-kibocsátása.

Persze nem mindenki ért egyet a szén mellőzésével: az amerikai kormány képviselete a „tiszta szén” mellett teszi le a voksát, várhatóan a csúcson is ezzel a eljárással érvelnek majd.

9 dolog, amit te is megtehetsz a klímaváltozás ellen

Oszd meg!