Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egyre többen állnak rá a drónokra, magyar startup használja ki a lehetőséget

Magyarországon túl már Csehország, Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia és Hercegovina, valamint Románia is felkerült az Aeriu térképére, tudtuk meg a drónszoftver-fejlesztéssel foglalkozó magyar startuptól.

A cég persze tisztában van vele, hogy a koronavírus-járvány miatt a különböző projektek megvalósíthatóságának felmérése sokkal nehezebb, mint mikor az ügyfelek szabadon jöhetnek-mehetnek. Ennek érdekében egy ingyenes felmérési funkciót fejlesztettek: az érdeklődőnek mindössze egy fotót kell feltölteni a startup weboldalára, ahol azonnal ki is derül, hogy az Aeriu megoldásai bevethetők-e nála vagy sem.

És hogy mik is ezek a megoldások? A cég szoftvere lehetővé teszi, hogy a raktárak drónokkal ellenőrizzék saját készleteiket, az így szerzett gyors adatokat pedig rögtön továbbíthatják saját ügyfeleiknek. A startupról tavaly márciusban írtunk a Forbes.hu-n, azóta pedig szépen nőttek, saját rendszerük a fent említett országokban is elérhetővé vált. Mindehhez persze elengedhetetlen a DJI nevű dróngyártó hazai képviselete, a forgalmazó Duplitec Kft., ami kezdettől fogva partnere a startupnak: az ő drónjaikat használják.

„A partnerségnek köszönhetően most már csak arra kell fókuszálnunk, amiben a legjobbak vagyunk: szoftverfejlesztésre” – mondja Ellenrieder Gergely, az Aeriu ügyvezetője. A Duplitec új irodát nyit Bukarestben, innen terjeszti majd a startup indulócsomagját. Drónokat, valamint teljes hardvertámogatást nyújt, sőt: a rendszer használatához elengedhetetlen kétnapos tréninget is megtartja a csapat helyett a partner. Ehhez Gergely szerint „rendkívül kompakt oktatóanyag” áll a DJI rendelkezésére.

A drónpiac egyébként is felélénkülőben van, a járvány miatt egyre többen fordítják fejüket a légtérben cikázó technológiák felé. Ez nemzetközi szinten is látványos. „Van egy DroneUp nevű cég, ami felvásárolt egy dróntréningezéssel foglalkozó céget, illetve az Amazon Prime élére egy ex-Boeing vezetőt vettek föl” – mondja Gergely. „Szóval, ha a globális piacot nézzük, bizonyosságot nyer, hogy nemcsak pénz áramlik az iparágba, de egyre több vállalat invesztál pénzt drónprogramokba.”

Magyarországi szinten is láthatóak változások. Gergely szerint júliusban kész lehet a magyar dróntörvény, ami az uniós eljárásokhoz igazodva bővítené ki a légtérhasználat lehetőségeit.

Kép: Sebestyén László

Oszd meg!