Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Max Max / Unsplash

Egyre több a megfizethető lakás a nagyvárosokban

Emelkedett a 30 millió forintnál olcsóbban eladó használt lakások aránya a fővárosban, de a megyeszékhelyeken is csökkennek az árak. Fokozódik a verseny a vevőkért.

Az évekig tartó lakásdrágulás megtorpanása, az árak csökkenése az elmúlt egy évben egyre erősebben látszik, most újabb fejlemények támasztják alá a folyamatot. A fővárosban nőtt a kínálatban a 30 millió forintnál olcsóbb lakások aránya – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több mint 100 ezer eladó lakóingatlan kínálata alapján vizsgálta a lakáspiaci trendeket. 

Budapesten idén augusztus közepén a 30 millió forintnál alacsonyabb áron hirdetett lakások 24 százalékos volt; szemben az idén februárban mért 23 százalékkal, valamint a tavaly augusztusi 20 százalékkal. A 20 millió alatti budapesti lakóingatlanok aránya jelenleg közel 4 százalék, szemben a hat hónappal korábbi 3,3 százalékkal és az egy évvel korábbi 2,9 százalékkal.

Az olcsóbb ingatlanok arányának növekedése arról árulkodik, hogy véget ért a nagyvárosi lakásárrobbanás időszaka, fokozódik a verseny a vevőkért, emiatt pedig növekszik a megfizethető lakások súlya a kínálatban.

A fővárosi és megyeszékhelyi ingatlanárak változása.
Forrás: Ingatlan.com

A megyeszékhelyeket külön-külön megnézve azért nem látható egyértelmű trend. Itt a 20 millió forint alatti használt lakások és házak aránya összességében nőtt egy év alatt 38,9 százalékról 40,6 százalékra, ez azonban összesített adat. A különböző városokban eltérőek a számok, ami arra utal, hogy

bizonyos városokban még tavaly is kitartott a lakásdrágulás lendülete.

Debrecenben például jelenleg 15 százalékos a részesedésük, míg egy évvel ezelőtt 11,8 százalékos volt. Kecskeméten jelentősebb volt a bővülés, 22,6 százalékra emelkedett a szóban forgó lakások részesedése a korábbi 15 százalékról. Győrben most 11 százalékot hasítanak ki a kínálatból ezek a lakások, ami minimális visszaesést jelent éves szinten és a februári helyzethez viszonyítva.

Fotó: Max Max / Unsplash
Oszd meg!