Üzlet

Egymilliárdos befektetésekre megy rá a Hiventures

Forbes
2021. április 26. 4 perc olvasás

Az MFB Csoporthoz tartozó alapkezelő 900 millió forintos befektetésről írt alá megállapodást a Smartfronttal. 

Az MFB csoporthoz tartozó Hiventures startupokat célzó növekedési befektetési programjának eddigi legnagyobb önálló befektetésével, 900 millió forinttal skálázza tovább működését a Smartront – tudta meg a Forbes.hu az alapzezelőtől. A Hiventures célja, hogy még több ehhez hasonló üzletet hozzon össze, szerintük egy finanszírozási hiányt tudnak így befedni, változtatnak az eddigi modelljükön.

Mit csinál a cég?

Az innovatív felhőalapú üzleti megoldásait és vállalatirányítási rendszerét kifejezetten kis- és középvállalkozásoknak (kkv) fejlesztő cég a befektetést a SaaS (Software-as-a-Service, szoftver mint szolgáltatás) modellre való átállásra, valamint technológiai és üzleti fejlesztésekre, az értékesítési és kiszolgálói kapacitások jelentős növelésére fordítja.

A cég a saját fejlesztésű, web alapú Smartfront ERP vállalatirányítási rendszerét már sok jól ismert hazai KKV (pl: Stühmer, Libri Könyvkiadó, Culinaris, The Body Shop) használja, sőt az első lépéseket már megtették a nemzetközi piacok irányába is. A cég az ERP megoldása mellett leányvállalatán keresztül 2019-től értékesíti Smartbooks nevű havidíjas SaaS termékcsaládját, amely itthon egyedülálló módon kínál egyrészt webes könyvelő szoftvert a könyvelőirodák részére, másrészt egy ügyviteli rendszert a mikrovállalkozásoknak, maximálisan kihasználva a két ügyfélkör összekapcsolásában rejlő lehetőségeket.

A „kistestvér” hasonló funkciókkal rendelkezik, mint a Smartfont ERP: integráns része a kis- és nagykereskedelmi értékesítés, a CRM, a beszerzések menedzsmentje, a készlet- és raktárkezelés, a könyvelés, illetőleg a dokumentumok és iratok kezelése.

Mire kapják a pénzt?

„Jóllehet a Smartbooks 2019-es kiadásával főképp a könyvelőirodákat, illetve az általuk könyvelt mikrovállalkozásokat céloztuk meg, a piaci folyamatok a nagyobb üzleti szereplőknél is egyértelműen a SaaS-típusú megoldások térnyerését vetítik előre – ezért is szeretnénk a megfelelő időben és mértékben felkészülni erre a trendre. A régi, telepített megoldásokat egyfelől látványosan szorítják ki szoftverfronton a felhőalapú technológiák, másfelől pedig a kkv-k robbanásszerű fejlődésen mennek keresztül a digitalizációban” – jelentette ki Schramm Károly, a Smartfont alapító-ügyvezetője. A tudatos építkezést és termékfejlesztést folytató társaság árbevétele nyolc év alatt 45 százalékos bővülést mutatott éves szinten.

A SaaS modellre való átállása számos tehertől mentesíti a vállalkozásokat. Azzal, hogy a szoftvert szolgáltatásként, jellemzően havidíjas formában vásárolják meg, az összes technológiai kérdés kezelésétől is megszabadulnak. Megrendelőként nem kell foglalkozniuk támogatási kérdésekkel, frissítésekkel, tárhelyekkel, elég elsajátítaniuk a program használatát.

A Smartfont az előző befektetési körökben szakmai partnereket is be tudott vonni. Közülük kiemelkedik a Számlázz.hu alapítóit tömörítő cégcsoport, akik 2019-ben szavaztak bizalmat a vállalkozásnak.

Új modell a Hiventuresnél

Az eddigi legnagyobb önálló startup befektetése révén a Hiventures növekedési finanszírozási programja egy olyan új modellre áll át, amelyben 3 millió euró, azaz 1 milliárd forint nagyságrendben is képes önálló tőkefinanszírozást biztosítani a legígéretesebb startupoknak, illetve scaleup fázisban lévő vállalkozásoknak.

A mutatkozó piaci hiány pótlására és a változó igényekre reagálva mostantól a befektetés felhasználásának keretei is tágulnak, hiszen külföldi terjeszkedésre, így az ezzel együtt járó kinti költségekre is fordítható a forrás.

A tőkebevonás során a Smartfont tranzakciós tanácsadója az Invescom Corporate Finance volt.

Borítókép: Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója. Fotó: Orbital Strangers / Forbes archív