Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egymásra utalva: megint a Samsung lesz az Apple legnagyobb beszállítója

Az Apple és a Samsung öldöklő küzdelmet vív az okostelefonok piacán és a bíróságokon – de közben zsíros szerződéseket írnak alá egymással. Az üzlet az üzlet. 

A Samsung kezdetben, tehát 2007-től fogva az egyik legfontosabb beszállítója volt az iPhone-oknak, így egyebek mellett flashmemóriáikat, DRAM memóriákat és processzorokat egyaránt készített az Apple okostelefonjaihoz. Ám 2011-ben ez a kapcsolat lazulni kezdett, mivel az amerikaiak szabadalmi pert indítottak a koreai cég ellen, amit azóta továbbiak követtek, sőt más szabadalmi ügyben a koreaiak is bírósághoz fordultak. Azóta a két óriásvállalat folyamatos pereskedésben áll – írja az amerikai Forbes.

A perekről fontos elmondani, hogy például az öt évvel ezelőtt indult ügyben három lényeges pontot nevezett meg az Apple: az egyik volt a híres “fekete téglalap lekerekített élekkel”, a második a keretről szólt, a harmadik pedig az ikonokról. A bíróság végül rekordösszegű, 1,05 milliárd dolláros kártérítést szavazott meg az amerikaiaknak, ennek közel felét később elengedték, így 2015 decemberében 548 millió dollárt ténylegesen átutalt a dél-koreai vállalat az Apple-nek.

Ám ezzel az ügynek nem lett vége, 2016 decemberében az amerikai Legfelsőbb Bíróság megvizsgálta és megsemmisítette a korábban született kártérítési ítéletet és visszaküldte az ügyet a szövetségi bíróságnak újratárgyalásra, illetve a kártérítés újraszámolásáról is határozott (a Samsung bűnössége most sem volt kérdéses, az megállapított tény, csupán a kártérítés összege vitatott ezen a ponton). Mindenestre ebben a hosszadalmas ügyben most ismét a koreaiak kerültek jobb helyzetbe.

Megint kéz a kézben 

A pereskedés takarásában, vagyis némiképp a háttérben viszont 2017-től ismét szorosabbá válik a két gigász között a kapcsolat, és újra a Samsung lehet az Apple legfontosabb beszállítója. Az iPhone 7-es elemei közül a legdrágábbak közé tartoznak a kijelző panelek és a memóriachipek. (mindkettő NAND fleshmemória és DRAM memória kombinációja). E két komponens a telefon anyagköltségének egynegyedét teszi ki és mindkettőt a Samsung szállítja. Sőt, a következő iPhone-okhoz a koreaiak gyártják majd az úgynevezett OLED paneleket is, amelyek hajlított képernyőkkel látják majd el, a tizedik születésnapjára kijövő új modelleket. Ezen a téren ugyanis a Samsung megkerülhetetlen tényező, ő uralja a világpiacot, ebben az értelemben az Apple-nek értelemszerűen hozzájuk kell fordulni.

A memóriakártyák piacán viszont éppen a koreai cégnek van szüksége az amerikaiak megrendelésére. 2014-ben ugyanis elképesztő költséggel, 14,7 milliárd dolláros (azaz több mint 4400 milliárd forintos) befektetéssel hozták létre új  chipgyárukat és a beruházás megtérüléséhez szükségük van az Apple megrendeléseire. Az amerikaiak sem tudják őket megkerülni, ha fleshmemóriára van szükségük, és a Samsung a DRAM memóriák piacán is akkora tényezővé  vált, hogy beszállítóként ezen a téren sem lehet őket kihagyni.

A Samsung egy vertikálisan integrált vállalatcsoport, amelynek leányvállalatai csak akkor tudnak hatékonyan teljesíteni, ha nemcsak az anyacégük, hanem annak versenytársai is vásárolnak tőlük.

Az Apple-nek pedig valóban megbízható és a gyártás hatékonysága miatt jó ár/értékarányú, kiváló minőségű alkatrészekre van szüksége, amelyeket a beszállító ráadásul képes nagy mennyiségben leszállítani neki. Szóval minden rivalizálás és bírósági hercehurca ellenére a két okostelefonokat gyártó óriás az üzletben a szó szoros értelmében is egymásra van utalva. Az üzlet az üzlet.

 

Oszd meg!