Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jellinek Dániel interjút ad a Forbesnak a járvány miatt teljesen kiűrített Sofitelben - 2021- januárjában. Fotó: Sebestyén László

Jellinek, Vida, Wáberer: milliárdosok és üzletemberek a kiszervezett egyetemek kuratóriumaiban

Öt egyetemet leszámítva a magyar felsőoktatást speciális jogállású magánalapítványokba szervezte ki az állam. Az alapítványi kuratóriumoknak nagyon erős jogköre lesz, ezért sem mindegy, kik alkotják majd azokat. 

A parlament tegnap példátlan vagyonátcsoportosításról döntött, aminek része volt a felsőoktatás kiszervezése magánalapítványokba. Ahogy tegnap írtuk, ezek különleges jogállásúak, az egyetemek esetében különösen nagy jelentőségük van, a legfontosabb – például finanszírozási – kérdésekben ugyanis ők döntenek majd, ezzel csorbítva az eddigi egyetemi autonómiát. 

Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem Facebook-oldala
A Corvinus épülete Budapesten.

Milliárdosok, üzletemberek az egyetemek feletti kuratóriumokban

A magánosításnak megágyazó előterjesztésbe bele is vették, hogy az átalakítás célja, hogy az így létrejövő alapítványok a mindenkori kormányoktól függetlenül tudjanak működni. Ez formailag amúgy még nem is lenne feltétlenül problémás bizonyos intézmények (így például az egyetemek) esetében, ugyanakkor az elmúlt hetek bejelentései alapján tudható, a létrejövő szervezeteket a kormány a hozzá lojális figurákkal tölti fel – a tegnap megszavazott javaslatok pedig bebetonozzák a milliárdos vagyon felett diszponáló kuratóriumokba a kádereket. De nemcsak őket.

A Mandiner tegnap megszellőztette a listát, kik ülhetnek majd be az egyetemi kuratóriumokba. Nemcsak regnáló (és egykori) államtitkárok, miniszterek és a kormánypártokhoz köthető bizalmi emberek, hanem a Forbes-listán szereplő milliárdosok, az ülzeti élet ismert és elismert szereplői is szép számmal kerülnek be a most létrejövő testületekbe. Nézzük, kik ők!

Budapesti Gazdasági Egyetem

Jellinek Dániel ingatlanmilliárdos, a Forbes-lista 11. helyezettje is a kuratórium tagja lesz. A Liszt Ferenc reptérre pályázó üzletember vagyonát 140 milliárd forintra becsültük.

Jellinek Dániel interjút ad a Forbesnak a járvány miatt teljesen kiűrített Sofitelben - 2021- januárjában. Fotó: Sebestyén László
Jellinek Dániel interjút ad a Forbesnak a járvány miatt teljesen kiűrített Sofitelben – 2021- januárjában. Fotó: Sebestyén László

Mellette fog ülni majd Pintér Katalin is (mindketten szerepeltek már a Forbes címlapján is), aki a Gerbeaud Gasztronómia tulajdonosa, az ő érdekeltségükbe tartozik a most a megújulás előtt álló – de előtte még jól szétvert – Onyx étterem is. Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója is tag lesz.

Pintér Katalin, Gerbeaud Gasztronómia Kft. Fotó: Orbital Strangers

Óbudai Egyetem

Itt erős lesz a székesfehérvári vonal: a város polgármestere, Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP) mellett a testületben tag lesz a város legnagyobb foglalkoztatójának társtulajdonosa is, Sinkó Ottó, a Videoton Holding társvezérigazgatója – ő szintén rendszeres szereplője a Forbes-listáknak.

Sinkó Ottó, a Videoton társtulajdonosa és társ-vezérigazgatója a Forbes egyik rendezvényén. Fotó: Fekete Csaba.

Drozdy Győző, a Telenor Magyarország korábbi* vezérigazgató-helyettese (jelenleg tanácsadója) is kuratóriumi tag – a távközlési cég a cseh PPF érdekeltsége, melynek alapító-tulajdonosa nemrég halt meg helikopterbalesetben, de a cégben a magyar államnak is van egy 25 százalékos részesedése.

Testnevelési Egyetem

Meglepő, de a kuratóriumban helyet kapott Vida József bankár, a Magyar Bankholding társtulajdonos-vezetője, aki a TV2 csoport főtulajdonosa is egyben, valamint Mészáros Lőrinc üzlettársa.

Lélfai Koppány, Vida József, Balog Ádám (b-j)
A Bankholding társintézményeinek vezetői a megállapodásuk bejelentése után, 2020 májusában. Lélfai Koppány (BB), Vida József (Takarékbank), Balog Ádám (MKB).

Vida a legutóbbi Forbes-lista egyik csúcsugrója volt, vagyonát 90,5 milliárd forintra becsültük. A formálódó szuperbank tagjai – Budapest Bank, Takarékbank, MKB – eddig aktívak voltak a sportszponzorációban, de Vida életrajza alapján meglepő, hogy itt szerepet kapott.

Tokaj-Hegyalja Egyetem

Az egyetemi modellváltást levezénylő kormánybiztos, Stumpf István lett a kuratórium elnöke, de mellette fog dolgozni a nevét viselő cégbe nemrég visszaszálló, az ingatlanpiacon és a magánegészségügyben is aktív Wáberer György – a Waberer’s-ban tulajdonostársa Jellinek is.

Waberer György visszatért a fuvarozási piacra. Fotó: Orbital Strangers / Forbes archív
Waberer György visszatért a fuvarozási piacra. Fotó: Orbital Strangers / Forbes archív

Nem meglepő, hogy tag lesz Sauska Krisztián, a Sauska Borászat alapítója, akinek világítástechnikai cége is többször szerepelt a Forbes céges listáján, a Magyar 100-on. Ők amúgy Tokaj-Hegyalján építenek ultramodern pincészetet.

Nyíregyházi Egyetem

Szintén a város polgármesterével együtt (Kovács Ferenc, Fidesz-KDNP) ül a testületben a környék legnagyobb foglalkoztatója: id. Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa, 2013 óta minden Forbes-listán szerepelt, a piacvezető baromfis cég az övék, tavaly vásárolták fel a Ságát, Vietnámban is üzemet nyitottak.

Id. Bárány László (jobbra) a Forbes egyik rendezvényén a kecskeméti Mercedes-gyárban beszél a Master Good felépítéséről. Fotó: Fekete Csaba

Érdekesség: a városban lakik amúgy az egyik leggazdagabb magyar, Bige László is, nem meglepetés, ő nem kapott itt szerepet.

Semmelweis Egyetem

Helyet kapott a kuratóriumban – többek között Merkely Béla mellett – Orbán Gábor is, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

A Richter az egyik olyan tőzsdei cég, amiben igen értékes részvényvagyona volt a magyar állmnak, arról azonban lemondott, a Corvinus illetve az MCC mögötti, szintén közérdekű alapítványok kapták meg.

Szegedi Tudományegyetem

A kuratórium tagja lett a Forbes friss kimutatása szerint az üzleti életben legbefolyásosabb magyar nő, Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója. Itt együtt dolgozhat majd Lantos Csaba befektetővel, a Lantos Vagyonkezelő tulajdonos-vezetőjével.

Csányi is szerepet kapott korábban

A Színművészeti Egyetemen nagy nehezen átverték a modellváltást (az intézményt szétdarabolták gyakorlatilag és fizikailag is szétköltöztették intézeteit az elhúzódó tiltakozások után), de tavaly nyáron másik hat egyetem modellváltásáról már döntöttek. Így jött létre a Soproni Egyetemért Alapítvány is, amelynek kuratóriumi elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója lett, a második leggazdagabb magyar, dollármilliárdos. 

Csányi Sándor. Fotó: The Orbital Strangers Project

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány is ekkor jött létre, ennek élére a több startupban is aktív Böszörményi-Nagy Gergelyt nevezték ki, a Design Terminál vezetőjét (anno a Forbes 30 tehetséges magyar 30 alatt összeállításában is szerepelt). 

Hernádi Zsolt. A Mol a magyar állammal közös közérdekű alapítványt is létrehozott. Fotó: Orbital Strangers / Forbes archív

Az egyetemi modellváltások sora a már emlegetett Corvinus Egyetemmel kezdődött, a patinás intézmény mögé felállított alapítvány kuratóriumát Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója vezeti azóta is, a legutóbbi Forbes-listán ő is szerepelt. Az egyre tekintélyesebb ingatlanportfolióval rendelkező Mol-vezér tavaly év végén szállt be az egyik legnagyobb fejlesztési projektbe, ahol a Mol Campus tornya is épül.

A Mol amúgy maga is létrehozott a magyar állammal együtt egy közérdekű alapítványt, ide került az állam által birtokolt maradék részvényvagyon a Molból.

Noha a fenti kuratóriumokba kerültek piaci szakemberek, a grémiumok többségét regnáló vagy korábban fontos pozíciót betöltő politikusok alkotják. Varga Mihály pénzügyminiszter, Süli János, Paksért felelős miniszter, Trócsányi László, az igazgaságügyi tárca korábbi vezetője is kapott kuratóriumi tagságot, csakúgy mint korábban Varga Judit, Trócsányi utódja.

*A cikket utólag módosítottuk, tévesen úgy írtuk eredetileg, hogy Drozdy Győző jelenleg vezérigazgató-helyettes pozíciót tölt be a Telenorban, jelenleg a cég tanácsadójaként dolgozik. A hibáért elnézést kérünk az érintettektől és az olvasóktól!

Oszd meg!