Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy magyar szuper cuki mesekönyve az asztrofizikáról

Könnyen lehet, hogy a jövő magyar gyerekeinek már nem Vuk jut majd eszébe egy kis rókáról, hanem a gravitációslencse-hatás és a magfúzió.

Egyelőre csak a pénzgyűjtésnél tart egy magyar dizájner, Farkas Róbert ötlete az Indiegogón: 3-5 éves gyereknek készítene láthatóan gazdagon illusztrált könyvet az asztrofizikáról, ami egyébként a hobbija. Ha minden pénz összejön, háromrészes sorozatot tervez Clever Fox’s Tales about the Universe címmel:

az első könyv az ősrobbanás elméletéről és részecskefizikáról szól majd,

a második a magfúzióról, a vákuumról és a fekete lyukak belsejéről. A harmadik kvantumfizikáról, a fénysebességről, a gravitációslencse-hatásról és a sötét anyagról.

Nem könnyű témák, de mindenről lehet közérthetően, akár gyerekeknek is beszélni, a jó rajzok is sokat hozzátehetnek egy-egy ilyen könyvhöz. Az első könyv tudományos tanácsadója Raffai Péter, asztrofizikus, aki egy magyar kutatócsoport tagjaként részt vett a gravitációs hullámok felfedezésében. Mindegyik mű tízoldalas lesz, párbeszédes formában megy végig a témákon: egy aparóka és fia beszélgetnek a világegyetem nagy kérdéseiről, mindegyik fizikai jelenségre hozva példát is.

A pénzt a publikációra és a fordításokra gyűjti. Legfontosabb célja 6900 dollár (1,9 millió forint) elérése, ennyiből már kijön ingyenes szállítással 300 példány, és a nemzetközi kiadáshoz szükséges ISBN-szám is. A második cél 13 800 dollár, ebből elkészül a második könyv is, és befizeti az adót, 20 700 dollárból pedig mindhárom könyv, az adók és a postai költségek is fedezhetők.

Oszd meg!