Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy jó hír mára: újabb vakcinának vannak ígéretes eredményei

A klinikai tesztelés utolsó fázisának elején 94,5 százalékos hatékonyságot mutatnak az amerikai Moderna adatai. 

A Pfizer-Biontech oltóanyagának 90 százalékos eredményei után egy héttel az amerikai Moderna is okot ad a bizakodásra. Mindhárom cég úttörő, kísérletező hozzáállással fogott bele az oltóanyag-fejlesztésbe, a Moderna pedig a következő hetekben megteszi a szükséges lépéseket az engedélyeztetés felé. Az adat valóban biztató, de korai eredményekből született. A cég számos részletet megosztott a klinikai tesztelésükről, amiről a BBC számolt be.

Harmincezer amerikai emberen tesztelték a vakcinajelöltet, a szokásos eljárásmód szerint az alanyok fele kapott két adag oltóanyagot négy hét különbséggel, fele pedig placebót. Az eredmény az oltás utáni első 95 fertőzés elemzésén alapul, közülük kilencvenen kaptak placebót, öten voltak beoltva az oltóanyaggal.

A cég számításai szerint ezért 94,5 százalékos hatékonysággal dolgoznak. 

Nem tudni egyelőre, meddig tart az immunitás, a teszt alanyainál hosszú utánkövetésre lesz szükség a kérdés megválaszolásához. Az idősek védelmére egyelőre nincsen megbízható adat, csak néhány arra utaló jel a korai eredményekből, hogy őket is megvédi az oltás. Arról sincs még eredmény, hogy az oltás csak a súlyos megbetegedések ellen véd vagy attól is, hogy megfertőzzünk másokat. 

Mellékhatásként fejfájást, fáradságot, izomfájdalmat jeleztek a második adag beadása után. 

A Moderna bejelentette, hogy folytatják az eredmények kiértékelését, de ha marad ez a szintű hatékonyság és megkapja a szükséges engedélyeket, egy kis adag kész lehet belőlük még ebben az évben. A Moderna vakcinája kevésbé kényes a Pfizerénél, ami a szállítást is megkönnyítheti: mínusz húsz fokon hat hónapig, egyszerű hűtőszekrényben pedig egy hónapig marad hatásos. 2020 végéig 20 millió adag készülhet el, ami egyelőre csak Amerikában lesz elérhető,

2021-től azonban megkezdik az engedélyeztetést és a szállítást más országokban is. 

Fotó: CDC // Unsplash

Oszd meg!