Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy amerikai startup házi termékenységi teszteket fejlesztett, a laborokhoz képest tizedáron

Otthoni termékenységi tesztet fejlesztett két fiatal amerikai nő. Startupjuk a héten startolt – írja a Forbes.com.

A San Fransiscóban élő vállalkozó, Afton Vechery eddigi pályafutását egytől egyig olyan cégeknél töltötte, amelyek a technológia és az egészségügy kereszteződésében működtek, ő maga pedig már három, a nők egészségével foglalkozó céget is indított. Mégis le volt döbbenve, amikor egy klinikán a termékenységi tesztjéért 1500 dollárt kértek el. Sokak számára misztikusak és sokszor kínosak az ilyen vizsgálatok, nem beszélve arról, mennyire drágák.

Vechery 2016 őszén felmondott a genetikai tesztekkel foglalkozó 23AndMe-nél, ahol termékmenedzser volt, és összeállt az Uber egyik volt alkalmazotttjával, Carly Leahy-vel, aki a cég egy különleges szolgáltatását fejlesztette: influenzaoltásokat szállítottak házhoz.

A két nő a héten elindította a Modern Fertility-t. Céljuk, hogy egyszerűsítsék és szélesebb kör számára elérhetővé tegyék az otthoni tesztet, mindössze 149 dollárért.

fert2

A startup 1 millió dollárt gyűjtött össze az indulásra, olyan befektetőktől, mint a First Round Capital, a Boksz Group, az Z Combinator, és más angyalbefektetők is beszálltak. A termék jelenleg előrendelhető, de még ebben az évben elindul az értékesítés a világ minden tájára.

Az eszközök diszkrét csomagolásban érkeznek majd, 10 termékenységi hormont lesznek képesek meghatározni egyetlen cseppnyi vérből. A teszthez egy könnyen értelmezhető pontszámítás tartozik, amely a hormonok mellett azt is képes lesz kimutatni, hány petesejt termelődött az adott ciklusban, továbbá nagyjából hány termékeny éve van hátra a nőnek.

Az orvosok szerint, akikkel az alapítók a cégindítás előtt beszéltek, a nők általában túl sokáig várnak például egy olyan döntéssel, hogy lefagyasztassák a petesejtjeiket. Ezzel a teszttel tudni fogják, meddig várhatnak.

Fotó: modernfertility.com

Oszd meg!