Üzlet

Egész jól megy Trump cégbirodalma

Forbes
2017. június 20. 2 perc olvasás

Önként tolta be a Kormányzati Etikai Bizottságnak a vagyonnyilatkozatot. Hivatalosan nem ő viszi a cégeket. 

2015- höz képest Trump cégei egy picit gyengébben teljesítettek, akkor 615 millió dollárt termeltek, ez a tavalyi évben 597 millió volt. Az eszközök tekintetében is volt egy kis csökkenés, 1,4 milliárd dollár értékben állnak az elnök rendelkezésére, ez egy évvel ezelőtt még 1,5 milliárd volt – írja az amerikai Forbes.

A befolyt pénzek körülbelül fele Trump nagy szenvedélyéből, a golfpályákból csorog be. Ezeken túlmenően a legnagyobb bevételi források között a szállodák vannak, a  Trump International Hotel Washingtonban 20 millió dollárt hozott. Las Vegasban van egy toronyháza, amit egy barátjával együtt közösen tulajdonolnak, ez 41 milliót hozott. A „Téli palota” néven csúfolt floridai luxusszálloda 37 millió dollárt szedett össze. Az elnök egy kicsivel több, mint 300 millió dollárnyi adósságot vallott be.

delfi-de-la-rua-119669

 

Trumpnak egyébként nem kellett volna benyújtania ezt a nyilatkozatot 2018-ig, önként vállalta a kitöltést.

Hivatalba lépése óta a rendelkezésére álló likvid tőkéjét csökkentette, a cégek napi ügyeinek intézését fiaira bízta, hogy elkerülje az összeférhetetlenséget. A Forbes becslése szerint összvagyona 3,5 milliárd dollár lehet, ezzel ő a leggazdagabb elnök, ugyanakkor Trump szeret azzal dicsekedni, hogy van az tízmilliárd is. Bár a cégeit most a fiai vezetik, egyikük elárulta az amerikai Forbesnak, hogy apjuk bekéri a pénzügyi jelentéseket, illetve a beszámolóból az is kiderül, hogy a bevételek egy trösztbe folynak be, ahonnan Trump bármikor kivehet pénzt.

Van-e probléma ezzel?

A Bush-éra egyik jogásza szerint rendkívül kellemetlen helyzetet idézhet elő az, ha az elnöknek üzleti érdekeltségei vannak nem csak belföldön, hanem külföldön is. Trump támogató szerint bőven elég, hogy a cégeket már nem ő, hanem a fiai vezetik, és ez nem lehet hatással a politikai döntéseire.