Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Edward Snowden szerint a magyar megfigyelési botrány az év sztorija

A jelenleg Oroszországban élő Snowden szerint a magyar kormány válasza a legárulkodóbb az egész megfigyelési botrányban.

Ahogy a forbes.hu-n is írtuk, médiavállalkozót, kormánykritikus magyar újságírókat és magánszemélyeket is megfigyeltek Magyarországon egy izraeli kémszoftver segítségével. A The Guardian és a The Washington Post a francia Forbidden Stories nonprofit újságíró-szervezet birtokába került kiszivárgott anyagok alapján állította azt, hogy több személyt is megfigyeltek (vagy kísérletet tettek rá) az izraeli NSO Group által készített Pegasus kémszoftverrel.

A cikk szerint a magyar kormány a világ egyik legagresszívebb kémprogramját használta fel, a kiszivárgott anyagokban olyan személyek telefonszámait találták meg, akik törvényes nemzetbiztonsági vagy bűnügyi nyomozás célpontjai voltak.

Médiavállalkozót, újságírókat és magánszemélyeket figyeltek meg Magyarországon

A magyar kormány tagad

„Nincs tudomásunk semmilyen állítólagos adatgyűjtésről” – nyilatkozta a The Guardian kérdésére a kormányzati szóvivő. Szavaira a Twitteren reagált az egykori CIA-alkalmazott Snowden, amit a 444 is szemlézett. „Magyarország a lehető legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre. Én úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom«  arról, hogy tettem-e valamit vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról.”

A magyar kormány közleménye szerint „Magyarország egy demokratikus jogállam, ami mindig a törvénynek megfelelően jár el, bárkiről is legyen szó. Magyarországon a titkos eszközök használatára jogosult állami szerveket rendszeresen ellenőrzik a kormányzati és nem kormányzati szervek”.

A The Washinton Post közben részletet közölt az ügy felderítésében is részt vevő Le Monde közelmúltban készült interjújából, amiben Varga Judit igazságügyi minisztert kérdezték az ügy kapcsán. A riportert azt kérdezte a minisztertől, hogy ha elfogadná-e a kérdést, ha valaki egy újságíró, vagy egy politikai ellenfél lehallgatására kérné.

Varga felháborodott a kérdésen és provokációnak nevezte azt.

A The Washington Post cikkében ráadásul még vissza is kérdeztek: „Feltették ugyanezeket a kérdéseket az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország kormányainak is? Amennyiben igen, mennyi ideig tartott, hogy válaszoljanak és hogyan reagáltak? Valamilyen hírszerző szolgálat segített megfogalmazni a kérdést?”

Ki az az Edward Snowden?

Az 1983-ban született amerikai számítógépes szakember a CIA volt alkalmazottja, aki akkor vált közismertté, mikor 2013-ban szigorúan titkos NSA dokumentumokat hozott nyilvánosságra. Az információkból kiderült, az hogy amerikai titkosszolgálatot széles körben figyelik az emberek mobiltelefon-hívásait és internetes tevékenységét, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte. Az általa kirobbantott lehallgatási botrány után Hongkongba, majd Moszkvába menekült az amerikai hatóságok elől. Jelenleg is Oroszországban él. Történetéről 2014-ben dokumentumfilm is készült.

Kiemelt kép: Edward Snowden a 2019-es Websummiton Portugáliában (Random Institute, Unsplash)

Oszd meg!