Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Édes élet: Mészáros Lőrinc cukorgyárat vásárolt

Mészáros Lőrinc ezúttal a tiszapüspöki izocukor-előállítóra csapott le, így kizárólagos tulajdonosa lesz a Kall Ingredients Kft.-nek.

Az exgázszerelő cége, az Opus Global már júniusban 75 százalékos tulajdonrészt birtokolt az észak-alföldi régió legnagyobb izocukorgyárából, de most a maradékot is megvásárolta az eddig kisebbségi tulajdonos, Trigo Kft.-től.

A gabonafeldolgozó a kormány szívéhez is közel áll és nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak számít, még állami támogatást is kapott.

Az üzemben – amit maga Orbán Viktor adott át – kukoricából állítanak elő izocukrot, alkoholt, valamint GMO-mentes takarmány-alapanyagokat, a tervek szerint pedig egyéb élelmiszer-, gyógyszeripari és állati takarmány-alapanyagokat is gyártanak majd.

A kedden bejelentett tranzakció két lépésben valósul meg: a Konzum PE Magántőkealap a Trigo Kft.-től megvásárolja a társaság Kall Ingredients Kft.-ben lévő, 25 százalékos üzletrészét, így összesen 70 százalékos tulajdonossá válik, amely üzletrészét nem vagyoni hozzájárulás formájában az Opus Global Nyrt. rendelkezésére bocsát, a társaság által 2018. február 15. napján közzétett tőkeemelés sorozatban meghatározott feltételekkel. A mostani bejelentés által érintett üzletrész apportja a finanszírozásban közreműködő pénzintézetek jóváhagyásától függően 2018. július végéig zárulhat – írják a közleményben.

Borítókép: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

 

"Nem vagyok gazdag (...): én egy szegény ember vagyok, akinek sok pénze van, és a kettő nem ugyanaz."

Gabriel García Márquez, író