Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Eb-döntő: Emelte a tétet London, az UEFA elégedett

Noha pár napja komolyan felmerült, hogy az erdetileg kijelölt London bukhatja a foci Eb utolsó három meccsét és Budapest ugorhat be a helyére, a brit kormány, úgy tűnik, gyorsan lezárja a vitákat az európai szövvetséggel (UEFA). 

A The Athletic arról ír, a brit kormány megegyezett az UEFA-val arról, hogy az eredetileg tervezett 50 százalékos kapacitásnál több néző is ott lehet a most zajló labdarúgó Eb utolsó három meccsén (a két elődöntőn és a döntőn), a tervek szerint 65 ezren szurkolhatnak majd a három kiemelt meccsen a helyszínen, a londoni Wembley stadionban (ez a teljes kapacitás 75 százaléka). 

Komoly fejfájást jelentett az UEFA-nak az is, hogy az általa hívott 2500 VIP vendégre karantén-kötelezettség várna, hiszen a koronavírus delta variánsa miatt a járványügyi számok romlanak Nagy-Britanniába, így kitolták a korlátozó intézkedések hatéridejét is, ebbe pont beleesik az Eb három legfontosabb meccse is.

Speciális szabályok a külföldiekre: 4500-an jöhetnek 

Boris Johnson kormánya azonban ígéretett tett rá, hogy a 2500 vendég gond nélkül bejöhet majd az országba, a döntőbe jutott csapatok pedig egyenként 1000-1000 főt hívhatnak majd, az így külföldről érkezőknek sem kell majd karanténba vonulni. A részleteket még nem dolgozták ki, de az elvi megegyezés és az emelt kapacitásszám valószínűleg meggyőzte az UEFA-t, hogy Londonban jó helyen lesznek az elődöntők és a döntő. A The Athletic-nek azt mondta egy forrása,

egy magas rangú UEFA tisztviselő, hogy most már meglepetés lenne, ha London bukná a rendezést.

A külföldről érkezők esetében valószínűleg majd azt korlátozzák, meddig tartozkodhatnak külön engedéllyel a szigetországban. A részletek még nem ismertek. 

Az Eb-döntőt nem engedik el: 20 ezerrel több szurkoló mehet majd be a londoni Wembley-be az elődöntőkre és a döntőre, mint eredetileg tervezték.

Budapesten még egy csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt rendeznek, a magyar válogatott itthon már nem játszik, a mieink holnap lépnek pályára sorsdöntő meccsen a németek ellen Münchenben, a tét a csoportból való továbbjutás lesz. 

Az UEFA nagyon szereti Londont 

Az UEFA korábban nem cáfolta, hogy rendelkezik B-tervvel, ez amúgy a járványügyi helyzet változása miatt eleve logikus. A budapesti Puskás Aréna már többször is volt beugró helyszín, a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában is több összecsapást rendeztek az eredeti helyszín helyett itt, sőt a most zajló tornán Budapest az egyetlen, ahol teljes kapacitással üzemel a stadion. 

Az UEFA amúgy kifejezetten kedveli a londoni Wembley-t, ami a második legnagyobb működő stadion Európában, itt rendezték a Bajnokok Ligája döntőjét 2011-ben és 2013-ban, és a 2024-es döntő rendezési jogát is megkapták már korábban. 

Oszd meg!