Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Drága igazolás volt C. Ronaldo, a Juventus vesztesége tovább hízott

A közvetítési díjak pörgetik tovább a futballpiacot Európában. A tavalyi BL-menetelésével nagyot nyert az Ajax, a Juventus pedig megduplázta veszteségét egyetlen igazolás miatt – azért nem kell sajnálni az olasz rekordbajnokot.

Európa 8 legnagyobb focibajnokságának győztesei kivétel nélkül növelni tudták a bevételeiket az előző szezonban – állapította meg a KPMG Football Benchmark részlegének elemzése. A növekedés főleg a legrangosabb kupasorozat, a Bajnokok Ligája (BL) közvetítési jogából származó pénz újfajta elosztására vezethető vissza, amit éppen az elmúlt szezonban vezetett be az európai szövetség, az UEFA. A nyolc bajnokcsapat közül, a Juventus kivételével, valamennyi nyereséggel zárta az évet, a legnagyobb bevételre az FC Barcelona tett szert.

Európa 8 legnagyobb bajnokságának – angol, német, olasz, francia, spanyol, holland, török, portugál – nyertes klubjait vizsgálva a KPMG elemzése arra jutott, hogy ebben a szezonban a közvetítési jogokból származó bevétel volt a növekedés legfontosabb motorja, miközben egy évvel korábban még a kereskedelmi bevételek húzták a szektor szekerét. A legnagyobb bevételnövekedést a holland bajnok Ajax érte el, a megelőző szezonhoz képest 117 százalékos ugrással – nem is meglepő, hiszen a 2018/19-es szezonban a hollandok meglepetésre egészen az elődöntőig meneteltek a legrangosabb európai kupasorozatban.

A legnagyobb bevételt az FC Barcelona könyvelhette el 839,5 millió euróval, maga mögé utasítva a Paris Saint-Germaint, a Bayern Münchent, és a Manchester Cityt.

Európai bajnokcsapatok bevételei a 2018/19-es szezonban. Forrás: KPMG. *Nem konszolidált adat (Bayern München).

A nyolc bajnokság győztes klubjai a Juventus kivételével mind nyereségesek voltak. A Juve vesztesége tovább hízott, az ezt megelőző szezon után megduplázódott (akkor 19 millió eurós mínusszal zártak).

A Juve a stábköltségek emelkedése miatt produkált 40 millió eurós veszteséget, amiben a KPMG szerint nem kis szerepet játszott Cristiano Ronaldo 2018-as leigazolása.

Adózás után eredmények – millió euróban (2018/19-es szezon). Forrás: KPMG

Árbevételre vetítveaz olasz bajnok miatta költ legtöbbet a kerettagok és a stáb fizetésére, náluk 71 százalékot képvisel ez a tétel, minden más klub alatta marad az UEFA 70 százalékos ajánlásának. Figyelemre méltó hogy a Barcelona ezt az arányt 81-ről 69 százalékra tudta csökkenteni egy év alatt.  

Személyi jellegű ráfordítások/bevételek (2018/19-es szezon). Forrás: KPMG

A bevételek az összes bajnokcsapatnál növekedtek, ami a Juve kivételével mindenütt a közvetítési díjak emelkedéséből adódott, de csak a három legnagyobb klub mondhatja el magáról, hogy ez adja bevételeik legnagyobb részét. A többieknél még mindig a kereskedelmi bevétel dominál, ezt követik a közvetítési díjak, és csak ezután következnek a meccsnapi bevételek, azaz a jegyek és a büfé értékesítése.

Ronaldo azért hozott is valamit a konyhára

A legutóbbi szezonban a Juventus volt az egyetlen csapat, ahol a kereskedelmi bevételnek volt köszönhető a növekedés, és ez nem kis mértékben a már említett Ronaldo tranzakció eredménye: a klub kereskedelmi bevétele 30 százalékkal emelkedett, jórészt az ő nevével felmárkázott mezek és emléktárgyak eladásaiból.

Frissítés: a cikk eredeti verzójában azt írtuk, hogy a Juventus veszteségbe fordult, az olasz csapat azonban egy évvel korábban is negatív eredménnyel zárt, annak mértéke jócskán emelkedett a bértömeg megugrása miatt. A pontatlanságért elnézést kérünk!

Borítókép: C. Ronaldo, a Juventus szupersztárja. Fotó: Cristiano Ronaldo / Facebook

Oszd meg!