Quick PS / Unsplash
rövid hír

Pocsék évet zárt a Disney, 2022-ben jöhet a fordulat

Forbes
2022. január 04. 2 perc olvasás

Sokat köszönhetett 2020-ban a Disney a streamingszolgáltatásának, de a 2021-es számokat már nem tudta megmenteni a Disney+. Az elemzők szerint 2022-ben fordulhat a kocka.

Nem zárt túl jó évet a Disney 2021-ben. Hiába tette lehetővé a vakcinák megjelenése a korlátozások feloldását, a cég üzleti nehézségeit ez sem oldotta meg. A parkok látogatottsága visszaesett az addig megszokottól, és a járvány első hulláma alatt szépen muzsikáló Disney+ streamingszolgáltatás terjeszkedésének lendülete is alábbhagyott.

A Disney hanyatlásáról és 2022-es kilátásairól a CNN írt rövid anyagot. Ahogy a cikk emlékeztet,

a cég részvényeinek értéke összességében 15 százalékot esett 2021-ben.

A koronavírus-járvány miatti nehézségek természetesen nem tavaly kezdődtek, 2020-ban azonban a Disney még ellensúlyozni tudta ezeket a Disney+ előfizetőinek gyors növelésével. A vállalat így kevésbé érezte meg, hogy a vidámparkok hónapokra bezártak, illetve hogy el kellett halasztania olyan kasszasikereket, mint a Mulan.

2021 első negyedévére azonban egyre inkább kiéleződött a verseny a streamingpiacon, így a Disney+ növekedése lelassult, a vállalat többi üzletága azonban nem lendült vissza olyan gyorsan, ahogy azt az elemzők gondolták. A legutóbbi negyedévben a Disney 18,5 milliárd dolláros bevételről számolt be, szemben a 2019 azonos negyedévében elért 19,1 milliárd dollárral.

2022-ben fordulhat a kocka

A Wall Street abban reménykedik, hogy 2022-ben fordul a kocka: a Bank of America 2022-re a legjobb (tőzsdei) választások közé sorolta a céget, abban bízva, hogy a járvány távolodásával helyre rázódhatnak az eddig hanyatló üzletágai.

2022-vel kapcsolatban jelenleg bizakodóak az elemzők. A Bank of America szakértői szerint a Disney továbbra is „jó helyzetben van ahhoz, hogy helyrerázódjon”, a vidámparkok kapacitásának növelése és a Disney+ tartalmi fejlesztései miatt. Mindezekbe azonban beleszólhat az omikron variáns terjedése: előfordulhat, hogy az omikron megemeli a Disney+ előfizetések számát (hiszen az emberek újra több időt töltenek otthon), de ismét visszafogja a turizmust.

A vállalattól év végén, közel 50 évnyi disney-s múlttal távozott Robert A. Iger vezérigazgató. Egyik utolsó nagy dobása a Disney+ elindítása volt, de az ő vezetése alatt zajlott le a Marvel, a Lucasfilm, a Pixar és a Fox bekebelezése is.

Borítókép: Quick PS / Unsplash