Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Orbital Strangers

A szakmaiság mindennél fontosabb, főleg, ha az ember nem tud egyszerre több helyen lenni

A budapesti DiétABC egy családi üzlet, ami ételérzékenyekre fókuszál. A fő profil a gluténmentes diéta, ami a tulajdonosok szerint mindegy, hogy személyes indíttatású, vagy cöliákia áll a hátterében. Ők már csak tudják: a Pálmai-családban két gluténérzékeny is van. A februári Forbesban az ő történetük is elolvasható.

A DiétABC 2009-ben nyílt egy addigi rendőrklub helyén, az Üllői úton, szóval viszonylag távol a belvárosi forgalomtól. A tulajdonosok, Pálmai Gergely és felesége, a toxikológus Wirth Krisztina nem kezdőként vágtak az üzletbe, cégük, a P. Geri Kft. már hosszú ideje üzemeltetett kisebb élelmiszerboltokat, Fornetti-sütödéket.

A cél egy olyan bolt megnyitása volt, ami elsősorban a gluténérzékeny embereknek kínál ennivalót.

Bár a magyar lakosság csak 1–2 százaléka lisztérzékeny, egyre többen követnek gluténmentes diétát, Krisztina szerint pedig mindegy, mi áll annak hátterében, ha valaki nem szeretne glutént fogyasztani – a lényeg, hogy legyen választék.

A DiétABC ma már nem csak élelmiszerüzlet, hanem helyben sütött pékárúval és meleg étellel egyaránt szolgál – utóbbi kedvéért egy éttermet is nyitottak a bolt melletti, egykor kocsmaként üzemelő helyiségben. A komplexum most 800 négyzetméteren terpeszkedik és ha minden igaz, legalább tíz évig a helyén is marad, mert

Pálmaiék nemrég írták alá a bérleti szerződés tízéves hosszabbítását.

Következő lépésként a franchise-osodás lenne logikus, de ez egyrészt nagyon komoly tőkebevonást követel, másrészt a bolt szakmaiságát semmiképp sem szeretnék feladni a tulajdonosok. Kibővült partnerkörük és a lisztérzékenyek körébeni elismertségük ugyanis csak addig tartható fenn, amíg mindenre gondosan ügyelnek – „nem tudnak egyszerre több helyen lenni”.

A DiétABC teljes sztorija a februári Forbes magazinban olvasható.

Borítókép: Orbital Strangers

Oszd meg!