Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar éremesőt hozott a diákolimpia, idén már egy tucatnyi érem fölött járunk

Három éremmel jött haza a magyar csapat a Nemzetközi Földrajzi Diákolimpiáról. Idén a magyar tanulók már több mint egy tucat érmet szereztek a versenyeken.

Három éremmel tért haza a magyar csapat a nemzetközi földrajzi diákolimpiáról. Az idén a járvány miatt online megtartott versenyben

Csada Lili, budapesti Szent László Gimnázium tanulója a magyar csapat történetében másodikként lett aranyérmes.

Verkmann Dávid (budapesti Fazekas Mihály Gimnázium) és Balogh Zsófia (győri Révai Miklós Gimnázium) ezüstéremmel jött haza, míg Vitkovics Patrikot (zalaegerszegi Zrínyi Miklós gimnázium) pedig elismerő oklevéllel jutalmazták. A hírt a csapatot összeállító és felkészítő Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara (PTE TTK) közölte az MTI-vel.

Az évente megrendezésre kerülő versenyen minden országot négy 16 és 19 év közötti középiskolás diák és két csapatvezető képviseli – írja a diákolimpiáról a hazai Wikipedia. A versenyt a Nemzetközi Földrajzi Unió (International Geographical Union, IGU) szervezi. Először 1996-ban Hágában rendezték meg, Magyarország 2006 óta delegál csapatot, a hazai diákokat kezdetben az OKTV, majd 2010-től a Hungeocontest versenyén válogatják a nemzeti keretbe.

A magyar csapat érmesei: Verkmann Dávid (b), az aranyérmes Csada Lili és Balogh Zsófia. Forrás: Hungarian Geographical Contest // Facebook

Kik nyertek még?

Idén nem ez az első siker a diákolimpiákon, az Eduline gyűjtése szerint számos érmet hoztak magyar diákok a versenyekről.

Az Európai Lány Informatikai Diákolimpiát idén első alkalommal szervezték meg Svájcban. Hazánkat 4 tanuló képviselte, közülük Éles Júlia, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tizenegyedik évfolyamos diákja az ezüstérmet szerezte meg.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia idén Szingapúrban lett volna, ehelyett a szintén online formában zajlott. A magyar csapat mindhárom végzős tagja érmet szerzett: az ezüstérmes Tóth Gellért és a bronzérmes Varga Péter az Óbudai Árpád Gimnáziumban érettségizett tavasszal, a szintén bronzérmes Szabó Kornél pedig a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium 12. évfolyamát fejezte be idén.

Az Európai Fizikai Diákolimpián több magyar diák is szerzett érmet. Kovács Balázs Csaba, a hatvani Bajza József Gimnázium 11. évfolyamos diákja aranyérmet hozott haza, Bokor Endre, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium végzőse, valamint Bonifert Balázs, a Baár-Madas Református Gimnázium 12. évfolyamosa ezüstérmet, Varga Vázsony és Tóth Ábel Levente (mindketten a Fazekas tizenkettedikes diákjai) pedig bronzérmet. A fentiekhez hasonlóan ezt a versenyt is online, ám szigorú szabályok és videokamerás felügyelet mellett bonyolították le.

Az orosz szervezésű Nemzetközi Matematikai Diákolimpián Várkonyi Zsombor ezüstérmet, Füredi Erik, Kovács Tamás, Szabó György Kornél, Fleiner Zsigmond és Velich Zoé Nóra pedig bronzérmet szerzett. A lisszaboni Nemzetközi Biológiai Diákolimpián a magyar diákok négy ezüstéremet is szereztek – Kóta Kata, Nguyen Bich Diep, Szabó Márton és Szekér Máté Márk is éremmel térhetett haza

A 18. Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián is képviselték országunkat diákjaink: Gyetvai Miklós ezüstérmet, Probojcsevity Lili bronzérmet, Egyházi Hanna és Kövér Blanka pedig dicséretet érdemelt ki a megmérettetésen.

A Nemzetközi Kémiai Diákolimpián pedig ezüstérmet szerzett Saracco Lucio, az ELTE Apáczai Csere János Gimnázium diákja, Babcsányi István, a Fővárosi Fazekas Mihály Gimnázium tanulója pedig a bronzéremnek örülhetett.

Borítókép: Hungarian Geographical Contest // Facebook

Oszd meg!