Fotó: Az őszi iskolai szünetben katonák fertőtlenítik az intézményeket 2020 októberében, a járvány második hullámában. Fotó: Vadnai Szabolcs / kormany.hu
Üzlet

Decemberben már kaphatunk vakcinát, hétfőtől nagyobb szigor lesz

Zsiborás Gergő
2020. október 30. 3 perc olvasás

A tegnap este megjelent Magyar Közlöny részletezi az új járványügyi szabályokat: a maszkviselésre vonatkozó rendeletek tovább szigorodtak. Ma reggel a kormányfő több járványügyi bejelentést is tett.

Főszabály szerint üzletekben, bevásárlóközpontokban illetve vendéglátóhelyeken kötelező lesz ezután maszkot viselni az ott dolgozóknak és a vendégeknek is – kivételt jelent, ha az adott helyen vásárolt ételt vagy italt elfogyasztjuk.

Ha valaki bemegy egy plázába, az orrot és a szájat eltakaró maszkot kell viselnie, de ha azon belül beül egy kávézóba és rendel egy eszpresszót, addig leveheti, amíg megissza a kávéját. A maszkviselés hat éves kor felett kötelező.

Mintavételre készülő mentős. Fotó: kormany.hu

A rendelkezés nem vonatkozik az irodákra, sportpályákra vagy üzemekre, vagy koncerteken az előadókra, de a (rendszeresen vagy alkalmi jelleggel megtartott) nyilvános eseményekre igen.

Az erre kialakított helyen a nyilvános rendezvényeken is lehet enni-inni, ilyenkor le lehet venni a maszkot.

Ez tehát azt jelenti, hogy egy focimeccsen a futballistáknak nem kötelező maszkot viselni, de a nézőtéren kötelező, és aki ezt nem tartja be, azt az eseményről ki is lehet zárni. A friss rendelet azonban úgy fogalmaz, hogy az evés-ivás az erre kialakított helyen lehetséges maszk nélkül, vagyis a büfében meg lehet majd enni egy perecet, de a lelátón ülve sörözni nem lesz szabályos, mert maszkot kell hordani.

Komoly szankciót von maga után, ha a kereskedelmi vagy vendéglátó helyek nem tartják vagy tartatják be a maszkviselésre vonatkozó szabályokat: figyelmeztetés, 100 ezer – 1 millió forintig terjedő bírság vagy az egység bezárása (egy napra vagy akár egy évig) lehet a büntetés.

Az illetékes kereskedelmi hatóság mellett a rendőrség végzi majd az ellenőrzéseket. A rendelet majd jövő hét hétfőtől lép életbe. Vagyis innetől kezdve a rendőrök, például, már nem csak figyelmeztetnek, hanem büntethetnek is, ha valaki nem visel maszkot.

Mikor lesz vakcinánk?

Orbán Viktor kormányfő reggel a Kossuth Rádióban beszélt a járványhelyzetről, kiemelte, hogy a maszkviselés lehet az egyik kulcs a védekezésben, ezért a nagyobb szigor.

A kormányfő tett néhány bejelentést is:

  • A meglévő 1,4 millió influenza elleni vakcina mellé rendeltek még 360 ezret (Pilisborosjenőn van egy, a NATO-nak is beszállító vakcinagyár)
  • Debrecenben új oltóanyaggyárat építenek (hogy jövőre ne legyenek ellátási gondok)
  • December végén, január elején érkezhet koronavírus-vakcina először Magyarországra, a veszélyeztetett csoportok kapnak belőle először
  • Áprilisban érkezhet (európai) vakcina nagyobb mennyiségben, akkor kezdhetik meg a tömeges oltást

Borítókép: Az őszi iskolai szünetben katonák fertőtlenítik az intézményeket 2020 októberében, a járvány második hullámában. Fotó: Vadnai Szabolcs / kormany.hu