Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Debrecenben az épülő BMW-gyár területén 2020. május 15-én / Fotó: KKM

Debrecenben járt a BMW delegációja, ezt mondták el a gyár jövőjéről

Egy lépéssel közelebb került a BMW Group debreceni gyárának megépüléséhez: Debrecen városának sikeres földterület-előkészítési munkálatai után a csoport május végéig hivatalosan is birtokba veszi a területet. Jelenleg néhány hónapos csúszással számolnak.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Dr. Papp László, Debrecen polgármestere ma bemutatták Michele Melchiorre-nek, a BMW Group debreceni gyárigazgatójának az előkészítési munkálatok eredményét: ezzel megkezdődött a hivatalos átadási folyamat, írja a BMW Group sajtóközleménye.

„Továbbra is elkötelezettek vagyunk a debreceni gyár mellett, a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet azonban hatással van az építkezésre, így a munkálatok ütemtervét eszerint kell újragondolnunk.

A teljes megvalósulási időterv jelenleg felülvizsgálat alatt áll, hónapokban mérhető csúszást feltételezünk” –

mondta Michele Melchiorre az ipari terület átruházása kapcsán. Szijjártó Péter szerint egy ilyen volumenű beruházásnál természetes, hogy az építkezés menetrendje módosul a járvány miatt, viszont elmondta azt is, hogy semmilyen megkötött szerződés módosítására nincsen szükség.

Az ipari terület Debrecen északnyugati külterületén található, az elmúlt 12 hónap során a 400 hektárnyi földterület egészét kiegyenlítették és az infrastruktúrához kapcsolták, a munkagépek több mint 2 098 000 köbméter földet termeltek ki és forgattak vissza, a mérnökök pedig mintegy 123 kilométer hosszú földalatti csőhálózatot fektettek le és 12 kilométernyi esővíz-elvezető árkot alakítottak ki. Az első 500 cölöpöt, amelyek az épülő gyár stabilitását garantálják majd, ugyancsak elhelyezték.

2019 augusztus óta a BMW Group már húsz helyi munkatársat vett fel, a rendszerbe álló létesítmény körülbelül ezer új munkahelyet biztosít majd a régióban a tervek szerint.

Akkor most épül a gyár, vagy sem?

Május 6-án reggel a BMW Group negyedéves jelentése kapcsán tartott sajtótájékoztatón a csoport pénzügyi igazgatója bejelentette, hogy elhalasztják a debreceni gyár építését egy évvel. Néhány órával később a magyar BMW képviselete közleményben reagált; a halasztást elismerték, és azt írták, néhány hónappal számolnak. Szijjártó Péter ugyanakkor a saját közösségi média oldalán már azt írta, a BMW-gyár építése jelenleg is zajlik, ekkor említette meg azt is, hogy május 15-én érkezik a vállalat delegációja, akikkel a gyárról is egyeztetnek majd.

Azt, hogy hogy lehet mindez egyszerre igaz, ebben a cikkben magyaráztuk el:

Fotó: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Debrecenben az épülő BMW-gyár területén 2020. május 15-én // KKM

Oszd meg!