Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

Debrecen a legdrágább vidéki egyetemváros

A nagyobb vidéki települések ingatlanárai között lényegesen kisebb az eltérés, mint Budapest és a vidéki városok között. A Duna House adatai alapján a főváros után Debrecen a legdrágább egyetemváros.

Óriási az eltérés Budapest és a vidéki nagyvárosok között: míg a fővárosban az egy-másfél szobás garzonok 20-25 millió forint között érhetőek el, vidéken jóval kedvezőbbek a feltételek, ugyanekkora lakásokat már 12-15 millióért is vásárolhatunk. 

A felsőfokú tanulmányok megkezdése előtt számos tényező befolyásolhatja, hogy ingatlant vásárolni vagy bérelni éri-e meg jobban. Érdemes lehet mérlegelni, hogy az egyetem elvégzése után is az adott városban marad-e a fiatal, hiszen hosszú távon jobban megéri saját tulajdonú ingatlanba belevágni, a kezdeti magasabb költségek ellenére is.

Vidéken sokkal kisebb a különbség a havi bérleti díj és az átlagos négyzetméterár között, mint a fővárosban, így sokkal kifizetődőbb az ingatlan megvásárlása, ha hosszú távra tervez a fiatal, írja a Duna House a Forbes szerkesztőségének elküldött sajtóközleményében.

Vidéken legmagasabb árakkal a Debrecenben tanulók találkozhatnak, az átlagos négyzetméterár 400-450 ezer forint körül mozog, az elmúlt negyedévben az átlagár 29 millió forint volt. Ennél valamelyest mérsékeltebb árakkal lehet kalkulálni Győrben, Kecskeméten, Szombathelyen és Veszprémben, ahol 310-385 ezer forintos átlagos négyzetméterárra lehet számítani a vásárláskor.

Ezekben a városokban bérlés esetén 90-130 ezer forint közötti havidíjjal érdemes számolni.

A nagyobb hazai egyetemvárosok közül Miskolcon a legkedvezőbbek a lakásvásárlási feltételek, ahol már 200 ezer forintos négyzetméterár körül is lakáshoz lehet jutni, ennek ellenére az albérlet alig olcsóbb, mint a drágább Nyíregyházán vagy Szegeden.

 

Borítókép: Sebestyén László

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.