Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Cseh startup 500 eurós bónusszal édesgetné magához a magyar álláskeresőket az IT-szektorból

A prágai Techloop.io betör a magyar piacra is: igény esetén anonimitást és 500 eurós bónuszt ígér. Egyre többen csinálnak üzletet az infromatikushiányból. 

Nem kérdés, napjainkban egyre nagyobb problémát jelent a hazai vállalatok számára a szoftver- és mobilalkalmazás- fejlesztő munkavállalók toborzása. Magyarországon közel 15 ezer szakember hiányzik az informatikai szektorból, rengeteg az üres IT-pozíció, az IVSZ szerint ennél is több: 20 ezer betöltetlen állás van a szektorban. Júniustól már hazánkban is elérhető IT-toborzó rendszer, a Techloop.io, mely megoldást jelenthet a fenti problémáka. Nem is véletlen, hogy egyre több startup fogallkozik ezzel a területtel, nemcsak IT oktatással (a magyar Codecool most kapott 2 millió eurós befektetést), hanem toborzással is (ilyen a nem kifejezetten IT fókuszó, de erre a területre lövő magyar Dreamjo.bs vagy az Állás.hu).

A Techloop.io egy olyan kétoldalú online piactér, amely közvetlen kapcsolatot hoz létre az álláskereső számítástechnikai szakemberek és a munkáltatók között. Az oldalt 2015 decemberében indították el Prágában, 2016 végén pedig már a Cseh Köztársaság vezető IT-toborzó platformjává vált. 2017 februárjától Szlovákiában, májustól pedig Magyarországon is elérhető a rendszer, többszáz magyarországi álláskereső és hirdető jelenlétével. A cseh startup 2017 januárjában a Rockaway Capitaltől kapott seed befektetést (az összeg nem ismert).

Az IT-toborzó rendszer a vállalatok számára nagy számú jelöltet kínál drága szolgáltatási díj nélkül. Az applikáción jelenleg több mint 10 ezer regisztrált álláskereső van a régióból, és ez a szám folyamatosan növekszik. Csehországban 7500, Szlovákiában 2500 regisztrált tagja van, Magyarországon pedig már az indulás első 5 napja alatt 500 IT szakember töltötte fel önéletrajzát a rendszer segítségével. A platform, IT szektorban jártas készítői úgy vélik, a hagyományos informatikai toborzási módszerek mind a munkakeresők, mind a munkaadók számára egyre több esetben sikertelenek. Az oldal éppen azért jött létre, hogy egy olyan közös felületet teremtsen, mely mindkét fél számára megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a kiválasztási folyamatot.

„Akárcsak Csehország vagy Szlovákia esetében, meggyőződésem, hogy a magyar IT-munkaerőpiac kihívásaiban, vagyis az informatikus munkaerőhiány kezelésében, és a toborzás könnyítésében is segítséget nyújthat fejlesztésünk. A virtuális IT munkaerőpiacon Közép-Európában már megkerülhetetlenek vagyunk, és bízunk abban, hogy miután Magyarország is „Techloop-ország” lett, itt is többszáz sikeres munkakapcsolatnak jelentjük majd az első állomását az IT szektorban” – mondta el véleményét a három alapító egyike, João Duarte.

A program előnye, hogy a profilok igény esetén anonimitást biztosítanak, így a munkahelyváltáson gondolkozó jelentkezők is nyugodtan használhatják.

Az oldal használata az álláskeresők számára díjmentes. A pályázók és az alkalmazottakat kereső vállalatok a rendszeren keresztül könnyen megszervezhetik az interjút is, ráadásul irreleváns e-mailek és tolakodó toborzók jelenléte nélkül.  További különlegessége a toborzó platformnak, hogy a rendszeren keresztül érkezett állásajánlatot elfogadó szakembereket 500 eurós bónusszal jutalmazza. A Techloop.io elmúlt 2 évből származó, összesített adatai alapján a pályázók az átlagnál magasabb, megközelítőleg 1800 eurós fizetéssel számolhatnak.

Oszd meg!