Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Csányiék biztosan nem állnak meg Mohácsnál

Átadták Csányi Sándor 21 milliárdos beruházással elkészült vágóhídját. A Bonafarm itt nem áll meg, külföldi beruházási lehetőségeket is keresnek. 

trump_cover

Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel ma a mohácsi gigavágóhídat, ami az országban a második legnagyobb ilyen húsfeldolgozó, de az első, ami tanúsított módon képes GMO-mentes hús előállítására. Az MCS Vágóhíd Zrt. alá tartozó üzemet a Garancsi István (a 20. leggazdagabb magyar) többségi tulajdonába került Market Zrt. építette, a beruházás teljes költsége 21 milliárd forint volt, amibe 2,7 milliárdot adott a magyar kormány.

Lehet, hogy épp a mohácsi vágóhíd segíti majd hozzá Csányit, hogy visszatornássza magát a világ milliárdosainak Forbes-listájára?

Az MCS Vágóhíd Zrt. tulajdonosa eddig a Csányihoz sok szállal kötődő milliárdos, Nagy György volt, de a Bonafarm megerősítette, hogy a vágóhíd mögött már két új társaság, a Cloudville és a Burnsville Kft., áll, mindkettőt idén jegyezték be és Csányi Sándor tulajdonában vannak. A közbeékelt cégekre a vágóhíd és a Bonafarm banki hitelei miatt van szükség.

A nemrég az újságos standokra kerülő A világ milliárdosai különszámunkban arról írtunk hosszabban, hogy a tavalyi évi kimutatásunk szerint miért csökkent Csányi vagyona? (Ennek alapját a 2015-ös üzleti év eredményei jelentik.) Ez azért is érdekes, mert az OTP-vezér így – ha nem sokkal, de – lekerült idén az amerikai Forbes által összeállított globális milliárdos listáról.

A vagyoncsökkenés egyik ok éppen a Bonafarm volt, Csányi mezőgazdasági birodalma, melynek a mohácsi vágóhíd lesz az egyik fő beszállítója. Az

újraszabott agrártámogatási rendszer miatt közel egymilliárd forinttal csökkent a Bonafarm konszolidált EBITDA-ja,

ezt közölte velünk a társaság a 2016-ban leadott beszámolók alapján (konszolidált adatot a cégcsoport nem hoz nyilvánosságra, de a Forbes becsléséhez megküldték a szükséges adatokat).

Noha a vagyon kissé csökkent, a befolyás bizonyosan nem – főleg, ha azt a két stratégiai területet nézzük, ahol Csányi az ezredforduló után kezdett aktívan szerepet vállalni. Ez az energetika mellett a mezőgazdaság.

A Bonafarm csoportnak beszállító mohácsi vágóhíd. Fotó: Koszticsák Szilárd

A Bonafarm csoportnak beszállító mohácsi vágóhíd. Fotó: Koszticsák Szilárd

Ha utóbbin múlik, Csányi ismét visszakerülhet a globális elitbe, már ami a vagyonát illeti. A Bonafarm komoly szövetségest kap a szintén Csányi érdekeltségébe kerülő agrárintegrátor, a több mint 230 milliárdos árbevételt felmutató KITE Zrt. személyében, másrészt pedig év végére a tervek szerint felpörög a vágóhíd is. Ez 800 ezer normál és 100 ezer nagysúlyú sertés levágását jelenti, utóbbi két normál sertésnek felel meg, így jön ki az 1 milliós kapacitás. A munkaerőhiány miatt az MCS Vágóhíd magasabb béreket kényszerült ajánlani, de a Bonafarm azt közölte a Forbesszal, hogy hatékonyságjavító intézkedésekkel tudják ellensúlyozni a magasabb költségeket, vagyis ez nem fog megjelenni az üzleti eredményekben. A másik kérdés, hogy lesz-e elég sertés, de a Bonafarm ebben is optimista, ráadásul komoly befektetéseket terveznek továbbra is.

csanyi_promo

A csoport 10 éves tervében közel 100 milliárd forint értékű fejlesztési beruházás szerepel. A mezőgazdaságban további új sertéstelepeket hoznak létre és bővíteni akarják az öntözhető mezőgazdasági területek nagyságát. „Ki kell emelni, hogy a Pick Szeged Zrt.-nél dolgozunk egy új, modern technológiával felszerelt húskészítményüzem létrehozásával kapcsolatos terveken” – írták a Forbesnak.

Jelenleg külföldi beruházást nem terveznek, de a lehetőségeket folyamatosan vizsgálják.

A teljes cikkben foglalkozunk Csányi energetikai portfóliójával is és azzal, milyen esélyekkel szállhat be egy másik gigaberuházásba, amihez képest a mohácsi vágóhíd is eltörpül, ez pedig Paks II., az új atomerőműblokk építése. A Forbes – A világ milliárdosai, már az újságárusoknál. 

Oszd meg!