Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Csányi Sándor újabb nagy dobása: bevásárol a Bonafarm

Megjelent a Világ milliárdosai című különszámunk: a földgolyó leggazdagabb embereinek teljes névsora magyarul. Az amerikai Forbes nemzetközi listáján 2208 név van, köztük Csányi Sándoré is. Az OTP elnök-vezérigazgatója az 1999. leggazdagabb a világon – összefoglaltuk, hogyan alakultak a dolgai az elmúlt évben. Úgy tudjuk, a magyar mezőgazdaság legnagyobb befektetője újabb nagy dobásra készül.

Részlet a különszámunkban megjelent cikkünkből. 


Noha Csányi szerint az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele valakit, a horvát Jutarnji List így nevezte, mikor arról írt, hogy ő is szemet vetett a csőd miatt feldarabolás előtt álló Agrokor-birodalom egyik értékes leánycégére, a Bellye-re. „Nem tettem ajánlatot egyetlen Agrokor leánycégre sem, de tudtommal még nem is tart ott a folyamat, hogy erre lehetőség lett volna” – cáfolta egyértelműen a hírt a Forbes kérdésére az OTP-vezér.

Hírbe hozták Csányival a régóta veszteséges agrárcéget – ami nagyon is sokat ér

Még ha a húszezer hektáron gazdálkodó Bellye szépen illeszkedne is a Bonafarm stratégiájába, a megszerzése rengeteg forrást emésztene fel. A vágóhíd eleve jelentős befektetés volt, és a Forbes információi szerint Csányi újabb nagy dobása inkább az lehet, hogy

a Bonafarm bevásárolja magát az egyik legnagyobb hazai baromfi-feldolgozóba, az eddig családi cégként működő szentesi Hungerit Zrt.-be, ami lefoglalhatja befektetni kívánt forrásait.

A Bonafarmnál nem nyilatkoznak az ügyben, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánják. A Hungerit nem reagált a Forbes megkeresésére a különszámunk lapzártájáig.

Az iparági forrásaink szerint ugyanakkor a Bonafarm a szentesi üzemmel szeretné bővíteni a portfólióját. Úgy tudjuk, hogy közel a felek közti megállapodás, és Csányiék egyelőre kisebbségi részesedést szereznek – ezt egymástól függetlenül, több forrásunk is megerősítette.

Csányi a magyar agrárium legnagyobb befektetője, és nem fogja vissza magát a Bonafarm a következő években sem. A Forbes érdeklődésére azt elárulták, hogy a következő hat évben 120 milliárd forintot meghaladó összegű fejlesztési beruházásban gondolkoznak. Noha, ez hatalmas összeg, a Forbes kérdésére válaszolva azt is elmondták, nem gondolkoznak tőzsdei bevezetésen.


Hogy kinövi-e Csányi Sándor Magyarországot, és hogy hogyan alakultak egyéb befektetései, az kiderül 4 oldalas összeállításunkból, mely a Világ milliárdosai c. kiadványunkban olvasható! A különszám már a standokon, címlapon egy Svédországba szakadt magyar milliárdossal, aki minden pénzét a világbékére tette fel. Szombatfalvy László élete regényes történet, stockholmi otthonában fogadta a magyar Forbes újságíróját. 


A Hungeritről 

A Forbes a 2017-es “Legnagyobb magyar családi vállalkozások” listáján 25. volt a Hungerit, akkori értékelésünk szerint a listánkon harmadik legnagyobb baromfi-feldolgozó értéke 12,6 milliárd forint volt. A cég évi 81 ezer tonna brojlercsirkét, pecsenyekacsát és -libát vág le, kétszáz partnerükön keresztül 35 országban vannak jelen.

Szentesen 1922 óta van baromfi-feldolgozó, a rendszerváltást követően magyar, német és olasz befektetők vették át az üzemet, majd 1997-ben három helyi társaság állt össze és alapította meg a Hungerit Zrt-t. Köztük volt a Magyar család is, mely végül kizárólagos tulajdonosa lett – többek között a – Valdor márkát is gondozó cégnek. A forgalomnövekedésen is látszik, a cégcsoport igencsak nagyra nőtt az évek alatt, kevesek egyike, mely sikeresen tudta lemenedzselni a generációváltást.

A Bonafarm vezérigazgatója Csányi Attila, a bankvezér legidősebb fia. Ő a múlt héten volt a Forbes Legyél jobb! Nap egyik vendége.

Miért dolgozik az, aki a leggazdagabb magyar családba születik? 7 erős mondat Csányi Attilától

 

Borítókép: A Bonafarm mohácsi gigavágóhídja. Fotó: Orbital Strangers

Oszd meg!