Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy magyar milliárdos Svédországban: minden pénzét a világbékére tette fel

Mintha csak egy csomag különleges csokit vett volna elő a farzsebéből, úgy húzta elő a témát Nagy Zsolt egy szerkesztőségi értekezleten: él Svédországban egy magyar milliárdos, aki minden vagyonát arra áldozta, hogy megmentse a világot a pusztulástól.

Ráadásul biztos benne, hogy ez élete legjobb befektetése.

Nem volt kérdés, hogy Zsolt azonnal utazik Stockholmba. De az még most is hihetetlen – pedig már kezemben a különszám, címlapon az arcával –, hogy Szombatfalvy László nevét még ma is csak kevesen ismerik itthon. Jó is, mondjuk, hogy mi mesélhetünk róla az elsők között.

A Forbes Világ milliárdosai különszáma – és benne a földgolyó leggazdagabbjainak teljes névsora – már megtalálható az újságosoknál és megrendelhető online!

Egy magyar milliárdos az én zsebemben is lapult. Csebi Pogány Alajos kastélya éppen akkor épült Dunakilitin, amikor még engem is a faluhoz kötött ezer szál. A világot megjárt gyémántkereskedő kalandos élettörténetét viszont szerte a Szigetközben, és biztosan még azon is túl is emlegették. Aki járt barokkos kastélyában – ahol már akkor is jól megfért a gipszstukkók alatt, az antik biedermeier asztalokon a százéves kínai váza, a posztimpresszionista festmény, meg a házi almáspite – még tovább színezte a ház uráról terjengő pletykákat. Most ő maga, a valószínűtlenül gazdag dunakiliti lakos mesélt nekünk.

Rajtuk kívül még több mint 2200 milliárdos szerepel a lapban, ők ráadásul a világ leggazdagabb emberei. A hivatalos globális gazdaglistán listán csak egyetlen egy a magyar.

Csányi Sándornak az elmúlt év kiugróan sikeres volt, ennek eredményeként került vissza – a magyar szerkesztőség javaslatára, és amerikai anyalapunk auditja  után – a Forbes globális milliárdoslistájára.

Kapcsolódó cikkünkből kiderül: az újra felpörgő magyar gazdaság egyre több területén találkozik a leggazdagabb a leggyorsabban gazdagodó magyarral. Mészáros Lőrinc egyre hatalmasabb itthon, de még nem akkora, mint Csányi. Ha utóbbi szintet akar lépni, akkor már a régióban kell megmérettetnie magát.

A  kapitalizmus  globális  térhódítása az egész világon folytatódik. Az elmúlt  évben  az  emelkedő  részvénypiacok  és  kereskedelmi  árak  különösen  kedveztek  az  ultragazdagoknak,  az  elmúlt  12  hónapban  9  százalékkal,  4,1  milliárd  dollárra  nőtt  az  átlagos  milliárdos  vagyona.

Az ultragazdagok túlnyomó  többsége  vállalkozó, akik  nemcsak  meggazdagodtak  cégeik  felépítésével,  de  közben  értékeket,  munkahelyeket  és  nagyszerű  újításokat  is  létrehoztak.

Az első és leggazdagabb a százmilliárdos dollárvagyonával rekordot döntő Jeff  Bezos, aki, ha így folytatja, belátható időn belül akkorára növeszti az Amazont, amekkora cég még nem  létezett  a történelemben.

A minden Elon Musknak sem elég. Kibernetikus halhatatlanság, csillagközi utazás, terraformált Mars, aszteroidabányászat, szupervonat, földalatti sztrádák, és egy rakéta, amit egy videojáték után neveztek el. Mindez nem egy hollywoodi sci-fi ötletegyüttese, hanem a milliárdos Elon Musk életműve, akit a haszon helyett az emberiség fejlődése éltet – na meg a félelem, hogy egy nap egyedül marad. Róluk is írunk a szerdán megjelent különszámunkban.

A Forbes Világ milliárdosai különszáma – és benne a földgolyó leggazdagabbjainak teljes névsora – már megtalálható az újságosoknál és megrendelhető online!

Oszd meg!