Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Családi gasztrovállalkozás? András elmeséli, milyen belülről

Az újlipótvárosi Nemsüti tizenhárom éve látja el vega kajákkal a várost, nemrég nagyobb helyre költöztek, pár méterrel odébb. A régi, kisebbet pedig Kicsi néven újranyitják. És ott már húst is fognak adni.
Van erre egy találó német szó: jein. Héber András szerint ez a legjobb válasz arra, érdemes-e egy családon belül vállalkozást indítani. „Nem ajánlom, de nem is beszélek le róla senkit” – mondja olyan humorral, aminek van alapja.
Anyósa, Békefi Anna, lánya unszolására cserélte le tizenhárom évvel ezelőtt a használt gyerekruhákat vega szendvicsekre a Pozsonyi úti kis boltban. Dóra gyerekkora óta vegetáriánus és főztjével mindenkit levett a lábáról, ma is ő az ételkontroller, főtanácsadó. Meleg ételeket nyolc éve árulnak, ma már három főételből és egy levesből lehet összeállítani a baráti árú menüt. Mellette saláták, zöldség- és gyümölcslé fantáziák és nyers vagy egészséges sütemények is vannak a pultban. Egy hónapja egy nagyobb pultban. A mini üzletből  egy kétszer akkorába (értsd 35 négyzetméterre) költöztek át, két üzlethelyiséggel arrébb. Az új hely nem sokkal a nyitás után otthonos, belakott, a 15 ülőhely felüdülés az előző hely lapjával evéséhez képest. A kirakatüvegen zöldségsziluettek. A házszámuk sem változott, és mivel a kis üzletet is megtartották, feladják a leckét a hatóságoknak, köztük az online pénztárgép szolgáltatónak, hogy egy cím alatt két bérleményük is van.
A régi, kedves helyet Anna nem tudta elengedni, a család ezért úgy döntött, megnyitják a Kicsit. A leves plusz szendvicsező az elviteles megoldást pártolja majd (november elején nyílik), ehhez pedig 100 százalékban környezetbarát dobozokat adnak majd. A Kicsiben húsos fogások is lesznek (a családban sem mindenki vega), azokat ugyanúgy a Nemsüti angyalföldi konyhája szállítja majd, de szigorúan elkülönítve készülnek, ennek is meg kellett tanulniuk a módját. “A legfontosabbak a vegetáriánus vevők, de ha már adódott ez a helyzet, hogy két üzletet csinálunk egymás mellett, a meglévő vevőkön túl szeretnénk másokat is megszólítani és a Nemsüti ízek húsos verzióját megismertetni velük, anélkül, hogy összetréflizzük a konyhát” – magyarázza András.
Az átköltözés 3 millió forintba került, a bővüléshez plusz két embert vettek fel, így most összesen tízen vannak, tavaly 45 millió forintos árbevétel mellett közel 3 millió forintos adózott eredménnyel zártak.
_mg_9963crop
 Falatozik a Békefi család, Fotó: Erdőháti Áron
A Nemsütiben sok családtag dolgozik. Anna irányította az új üzlet kialakítását és az átköltözést, András feladata a beszerzés, a futárok beosztása, a konyha „ostorozása” és a bárki helyére való beugrás. András testvérének férje, Péter, kiszállít; a szülők pedig az adminisztrációban segítenek.
Dórának még két lánytestvére van, Eszter a vizuális feladatokat oldja meg a Nemsütiben, Zsóka és férje pedig három éve családon belüli franchise-t indított a Hold utcában, Nemsüti Bisztró néven. A meleg ételeket ugyanúgy a Nemsüti konyha szállítja, de a helyben kínált hideg fogások kicsit mások, Zsóka a kezdetektől isteni saláták kreálásában éli ki magát.
A Nemsüti kiszállítással is foglalkozik, a weboldalon történő rendelések a forgalom kb. harmadát teszik ki. „Szoktunk rá gondolni, hogy rá kéne feküdnünk jobban az online-ra, de nincs hozzá elég kapacitásunk. A nagyobb üzletünkben is folyton áll a sor, aminek vállalkozóként örülök, vendéglátósként kevésbé, mert sajnálom, hogy várniuk kell” – mosolyog András.

 

Oszd meg!