Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Legalább egymilliárdot bukott a covid miatt Gerendai Károly

Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója mára az összes, a Sziget-többség eladásából származó, közel hatmilliárdos bevételét befektette. A vállalkozásait most részben OTP- és Takarékbank-hitelekből működteti. A Lupa strand jól bírta a covidévet, a vendéglátás beszakadt.

Gerendai Lakatos Péter Videoton-vezérrel alapított Lupa-tavi strandberuházása, a Lupa Strand Kft. tavaly a 2019-eshez közeli, mintegy 600 millió forintos árbevétel mellett alig csökkenő, 11 milliós nyereséget termelt – írja a Népszava.hu.

A covid gazdasági hatásaihoz képest kedvező számok oka, hogy a 2020-as nyáron két járványhullám között működhettek. Így kiesést csak a rendezvények elmaradása okozott.

Magát a strandingatlant külön cég, a Lupa Vagyonkezelő menedzseli, amely néhány tízmilliós, a Lupa Strand által fizetett bérleti díjból származó bevételből szintén hozott közel nyolcmilliós nyereséget. Gerendai idén jobb számokban bízik.

Fotó: The Orbital Strangers Project

Több milliárd hitelt vettek fel 

Gerendai másik fő üzletága a vendéglátás, ami a legnagyobb koronavesztesek között volt. A Ráday utcai, Michelin-csillagos, tavaly óta zárva tartó Costes 34 milliós árbevétel mellett ötvenmilliós veszteséget produkált. A 244 milliós bevétel mellett a válság előtti év is 33 milliós veszteséget hozott.

A szintén Michelin-csillagos Costes Downtown idén júniusig húzta, de nemrég szeptemberig lehúzták a rolót.

A Sziget Fesztivál mögötti zrt.-t Gerendai Károly és szervezőtársa, Takács Gábor közös cége, a Szigerta Invest a fesztiválszervező-többség négy évvel ezelőtti eladása óta változatlanul 22,9 százalékban jegyez. A cég 2020-ban 172 millió forintos bevétel mellett 1,44 milliárdos veszteséget termelt. A veszteség oka, hogy

a Sziget mellett a Voltot és a Balaton Soundot sem tarthatták meg, és 2021-ben sem számítanak sokkal jobb számokra.

Gerendai céghálójának legtöbb tagja felett a Szigerta Invest és annak leányvállalata, a GK Invest áll. Előbbi a 2019-es 662 millió után tavaly 280 milliós, utóbbi a tavalyelőtti 58 millió után 2020-ban 186 milliós adózott eredményt ért el. A vállalkozó elmondása szerint az ezekből osztalékelőlegként befolyt összegeket visszaforgatták a leányvállalataikba, hogy fenn tudják tartani a működésüket.

A céghálóba tartozó banki informatikával foglalkozó Dorsum Zrt. az egyetlen, amiből Gerendai tényleges, 80 milliós osztalékhoz jutott. A cég a 2019-ben 790 millió forintos, 2020-ban 1,1 milliárdos nyereséget termelt.

A vállalkozó elmondása szerint a cégei több mint kétmilliárd forint hitelt vettek fel, hogy működőképesek maradhassanak. Az OTP és a Takarékbank által folyósított hitelekből másfél milliárd forintnyni a Szigetnek jutott.

Borítókép: The Orbital Strangers Project archív

Oszd meg!