–
Fotó: Fotó: Kyle Dias // Unsplash
Üzlet

A legnagyobb covid-kísérlet: hatalmas zárt buborékok a pekingi téli olimpián

Forbes
2022. január 24. 8 perc olvasás

A világ legnagyobb, legmerészebb koronavírus-ellenes próbálkozására készül Kína: buborékba zárja a február 4-én rajtoló téli olimpiára érkező tizenegyezer embert, hogy az eseményt covid-mentesen tudja megrendezni. Pekingben hat pozitív teszt miatt szigorítanak, teljesen kiiktatnák a vírust.

Közel két éve elzárva él Kína a világ többi részétől: a koronavírust kerülő Kínai Kommunista Párt szigorú intézkedései miatt az ország több részében korlátozzák a mindennapi életet, a be- és kiutazásokat is. 

Pekingnek azonban most nincs választása – a hamarosan induló téli olimpiára közel 11 ezer sportolót, újságírót és támogató személyzetet kell beengednie, méghozzá az omikron variáns tombolásának csúcsán.

A különösen szigorú, a koronavírus ellen zéró toleranciát hirdető autoriter kormány hatásosságának tesztje lehet az olimpia. Ha sikerül elkerülniük a nagyobb járványkitörést, egyfajta önigazolásként bólinthatnak a sokszor drasztikusnak tűnő intézkedéseikre. Épp ezért nem bízzák a véletlenre a dolgot:

hatalmas buborékként, egy mesterségesen zárt rendszerben rendezik meg a játékokat, hogy egyetlen fertőzést se regisztráljanak a verseny alatt. 

A világ egyik legnagyobb, a koronavírushoz kapcsolódó kísérlete Kína próbálkozása, soha ilyen mértékű erőfeszítéseket nem tettek a járvány elkerüléséért. Nem kizárt, hogy az ország a végletekig is képes elmenni: hat, pekingi pozitív koronavírusos után közel 2,2 millió embert teszteltek szinte azonnal a napokban. 

Rendőri felügyelet, saját közlekedési rendszerrel

Az olimpia zárt rendszerébe már a gépük landolásakor bekerülnek a sportolók és a kiszolgáló személyzet, és egészen távozásukig ebben az izolált rendszerben is maradnak, írja a CNN. A kínai tartózkodásuk alatt szinte nem is érintkezhetnek a külvilággal: a kínai néptől teljesen elzárva fognak majd versenyezni, étkezni és aludni is.

A több stadionból, konferenciaközpontból és nagyságrendileg 70 hotelből álló zárt rendszer Peking belvárosában lévő részét kordonokkal kerítik el, és rendőri őrizet felügyeli a szabályok betartását.

A sportolókat és résztvevőket több mint négyezer jármű szállítja az események helyszínére. Egy nagy buborék helyett a kínai rendezés több kisebbet alakított ki: egyik a jeges számokat lebonyolító Peking belvárosában, egy az alpesi síelésért felelős külvárosi Jancsing körzetben, egy pedig a többi síelő-snowboardos számokat rendező Csangcsiakou városában található.

A három buborékot nagysebességű vonatok és autópályák kötik össze. Ahhoz, hogy a zárt rendszer biztonságát ne fenyegessék, még a vonatok kocsijait is megosztják, a rendszerhez tartozó buszok pedig külön sávokat kaptak az autópályán.

A szigorú szabályok még azt is előírják a kínai polgárok számára, hogy ha egy olimpiához köthető jármű balesetet szenved, óvatosan és a biztonságos távolságot tartva várják meg, hogy megérkezzenek a hivatalos szervek.

Ezek után nem csoda, hogy jegyet nem lehet csak úgy szerezni egy-egy versenyre: a belépőket hivatalok sorsolják ki a jelentkezők között.

21 napos karantén annak, aki nem oltatja magát

Ahhoz, hogy valaki a buborékon belülre jusson, értelemszerűen számos kritériumnak kell, hogy megfeleljen. A zárt rendszerbe való belépéshez teljesen oltott státusz kell. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, a Pekingbe való érkezés után kötelező, 21 napos karanténba kerül a belépni vágyó személy.

De ha meg is van az oltás, már a Pekingbe érkezés előtt 14 nappal vissza kell szorítani a másokkal való találkozásokat. Kína továbbá arra kötelezi az érkezőket, hogy ez idő alatt minden nap rögzítsék az egészségügyi státuszukat, valamint a hőmérsékletüket is egy applikációban.

Csangcsiakou szolgál a síelő-snowboardos számok helyszínéül, az egyik zárt rendszer (“buborék”) is itt található. Fotó: Beijing 2022 // Twitter

Az applikáció azonban kiberbiztonsági szakemberek szerint elég hiányosan lett összerakva: használói adatszivárgásnak is ki vannak téve. Ezt azonban a kínai szervek tagadták, míg az Egyesült Államok és több ország is azt javasolja a sportolóinak, hogy eldobható telefonokkal érkezzenek a játékokra.

Az utazás előtt a résztvevőknek két covidtesztet kell elvégezniük, érkezésükkor pedig egy újabb teszt vár rájuk, majd rendőri kísérettel érkeznek meg a zárt rendszerben kijelölt helyükre.

A rendszeren belül sem arany az élet

Hiába zárják el szinte hermetikusan a résztvevőket több tesztelés és elővigyázatossági intézkedések tömkelege után, a versenyzők, újságírók és a kiszolgáló személyzet nem szabadul meg a meglehetősen szigorú napi kontrolltól.

Minden nap kötelezően tesztelik a zárt rendszerben lévőket, a maszkhordás pedig mindenkori érvényű.

Iszonyat peches lesz az, aki az intézkedések ellenére valahogy mégis elkapja a covidot: azonnal kizárják az ötkarikás játékokból. A tünetekkel rendelkező embereket egy külön az alkalomra kijelölt kórház várja, az aszimptomatikus eseteknél pedig egy, a külvilágtól izolált helyre zárják a fertőzötteket. Egészen addig nem is térhetnek vissza a rendszerbe, ameddig az összes tünet megszűnik és két negatív tesztet sikerül produkálniuk.

A játékok alatt használt PCR-tesztek ráadásul sokkal érzékenyebbek is: már kisebb vírusterhelésnél pozitív eredményt mutatnak.

A tizenegyezer résztvevő mellett ráadásul több ezer kínai kiszolgáló személyzet is a zárt rendszeren belül van. Ezt pedig egészen a rendezvény végéig nem hagyhatják el, ami azt jelenti, hogy az egyik legfontosabb családi ünnepséget, a holdújévet is ki kell hagyniuk.

Egyelőre működni látszik

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint a zárt rendszerben észlelt pozitív tesztek mennyisége elenyésző, így a rendszer működik. A napi PCR-tesztek, az izoláció biztonságossá teszi a játékokat, írja nyilatkozatuk.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy fertőzésmentes lenne a rendszer. „Tekintettel arra, hogy az új variáns fertőzőbb, biztos vagyok benne, hogy lesznek megbetegedések a játékokon. A kérdés azonban az, hogy ezek az esetek egy járványkitöréssé növik ki magukat a buborékon belül, vagy még rosszabb, azon kívül, és okozhatnak nagyobb gondot a városban” – mondja Yanzhong Huang, a Council of Foreign Relations szenior egészségügyi elemzője.

A 2008-as nyári olimpiai játékok több helyszíne is teret ad a téli játékoknak, de terveztek látványos, új épületeket is. Fotó: Beijing 2022 // Twitter

A zárt buborékban terjedő fertőzés az olimpiai játékok sikerességét kockáztatja, ha viszont a fertőzés buborékon kívül is felüti a fejét, annak végzetes következményei is lehetnek. Az amerikai Forbes szerint épp a napokban ért véget Hszian 13 millió lakosának karanténja, egy újabb járványkitöréssel azonban ismét szigorítások jöhetnek.

Hat, pekingi fertőzés után közel 2,2 millió embert tesztelt a kormány, a zéró tolerancia startégiájuk következtében.

A Kommunista Párt stratégiája jól működik, több esetben is meg tudtak állítani egy-egy járványkitörést párszáz fertőzésnél. A kormány hatalma mellett a kínai nép oltáshoz való viszonya is segíti az akciók sikerességét: az 1,4 milliárd fős ország 86,2 százaléka beoltatta magát.

Magyarokért is lehet szurkolni

A pekingi téli olimpia magyar csapatát 14 fő alkotja: 7 rövidpályás gyorskorcsolyázó, 2 alpesi sízó, 2 sífutó, 2 műkorcsolyázó és 1 snowboardos sportoló vesz részt az ötkarikás játékokon. Komoly éremszerzési esélyeink is vannak, pedig hagyományosan a téli olimpiákon nem szoktunk különösebben remekelni.

Négy éve azonban Phjongcshangban a férfi gyorskorcsolya-váltó szerezte meg az aranyérmet, és egyéni számokban is esélyesek lehetünk.

„Mint mindig, én most is tartózkodom az elvárások megfogalmazásától. Az olimpia olyan speciális verseny, hogy nincs főpróbája, ott és akkor kell lefutni. Fejben dől el, minden egyéni számban körülbelül 15-en esélyesek. Nekem az a feladatom, hogy a versenyzők mentálisan és fizikálisan a topon legyenek” – mondta Bánhidi Ákos a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

Borítókép: Kyle Dias // Unsplash