Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Morbid mozgalom bírná rá a vírustagadókat az oltásra

A Redditen gonosz „díjat” osztanak ki azoknak az elhunytaknak, akik a nyilvánosság előtt tagadták a vírus létezését, bagatellizálták, illetve az oltások ellen kampányoltak.

Mindössze négy hónap alatt 290 ezerre nőtt egy meglehetősen megosztó közösség, a Redditen a HermanCainAward fórumot követők száma. A bejegyzések rendre arról szólnak, hogy a járvánnyal vagy a vakcinákkal szemben szkeptikus emberek nyilvános közösségi médiás bejegyzéseit osztják meg (csak a keresztnevükkel), mellékelve a végül elkapott fertőzésük miatti kórházi betegápolásukról, illetve a halálukról szóló bejegyzéseket.

A fórumbejegyzések nem titkolt célja, hogy miközben megalázza a társadalomra is veszélyes járványtagadókat, egyúttal erősítse az oltások felvételét.

@herman.cain.award

Mike got his ##hermancainaward don’t be like Mike! ##getvaccinated ##covid19 ##delta ##vaccineswork

♬ Oh No – Kreepa

A „díjat” Herman Cain amerikai republikánus politikusról nevezték el, aki a koronavírus ártalmatlanságát hirdette és elutasította a maszkviselést. Caint bő egy héttel egy Trump-kampánygyűlésen való részvétel után diagnosztizálták a fertőzéssel, később elhunyt a koronavírus miatt.

Állapotok

Háromféle állapotot különböztetnek meg a bejegyzéseikben a fórumozók:

  • „jelölt” státuszt kap az a személy, akit a vírustagadó vagy vakcinaellenes közösségi médiás bejegyzései után kórházba szállítanak és azt a saját, vagy családtagjának a bejegyzései igazolnak.
  • „díjazott” lesz az, aki mindezek után elhunyt.
  • „immunizált a díjazást megelőzendő” jelölést kap az a bejegyzés, amikor egy korábbi szkeptikus, esetleg fertőzésből is felgyógyult személy lefotózza, hogy mégis felvette az oltást.

A harag helye

A bejegyzések inkább tehetetlen dühöt, mintsem kárörvendést sugároznak – igaz, nem teljesen szétválasztható ez minden esetben. Mint egy fórumozó megfogalmazta:

„Ez az alreddit a haragunknak és csalódottságunk a következménye, amit az a visszatérő szenvedés vált ki, amit a ti [vírustagadók, szkeptikusok] gyűlöletetek, felelőtlenségetek, tudatlanságotok, az együttérzésetek és empátiátok hiánya, a gyerekes dacosságotok okoz, melyet mind becsületjelvényként viseltek. Legalábbis addig [viselitek ezt a jelvényt], amíg nem végzitek az intenzív-osztályon egy lélegeztetőgépen, mikor hirtelen a „covid nem vicc” lesz, és könyörögtök az ima-harcosoknak.”

Ezzel szemben sokakat felháborított, hogy a fórumozók sem tanúsítanak kellő empátiát az elhunytak, illetve a halálhírről bejegyzésekben beszámoló gyászoló családtagok, barátok felé. Rendre vita tárgya, mennyire etikus ilyen gyűjtést végezni azokról a bejegyzésekről, melyekben a gyászolók osztják meg az elhunyt döntésének tanulságait.

Valami jobb növekszik

A felsorolt kategóriákból a „immunizált a díjazást megelőzendő” gyarapítása vált a mozgalom fő céljává, hogy a meddő dühöngés helyett minél több, korábban a vírus veszélyeire fittyet hányó személy vegye fel az oltást.

Ezek a bejegyzések a nyári állapotokhoz képest már inkább megelőzik népszerűségben a jelölésről, díjazásról szóló fórumozói aktivitást.

Az alreddittel számos amerikai médium foglalkozott, közülük a Slate-en Lili Loofbourow  megjelent beszámolóját fontos kiemelni. Meglátása szerint ugyanis minden haragon, vitán túl a bejegyzések sorozata mégicsak arról szól, hogyan végzik holtan, akik egyébként nem tartottak, illetve nem feltétlen kellett tartaniuk a haláltól. Ez pedig egy olyan helyzetbe enged betekintést, amit jellemzően csak a kórházi orvosok és ápolók láthatnak ilyen számosságban.

Oszd meg!