Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Budapesten rendezik az első Zsolnay-aukciót. Mutatjuk a legértékesebb tárgyakat

November 20-án a Zsolnay gyár műtárgyai kerülnek kalapács alá, a világon első alkalommal. Ezek a legértékesebb darabok.

A pécsi kereskedő Werle Lajos a harmincas években alapította meg a Király utca 42. szám alatt a Lyceum épületében üzemelő „illatszertárat”, amelyet később „Turul” drogériává keresztelt. Rendszeres vevői közé tartoztak a Zsolnay család tagjai. A korabeli szokások szerint a kereskedő a vásárlásokat felírta, azokat a hónap végén összesítették és akkor került sor az elszámolásra. Ilyenkor néha előfordultak vitás helyzetek és a család a készpénzen kívül sokszor kerámiákkal egyenlítette ki a tartozását.

Werle Lajos Turul drogériájának ügyfelei közé tartozott Firedman Géza, a nagybajomi szatócsüzlet tulajdonosa, aki illatszereket is forgalmazott üzletében. Friedman vérbeli kereskedő volt, számos vállalkozást birtokolt és üzemeltetett. Azzal a szándékkal vásárolt Werle Lajostól, hogy Zsolnay tárgyakat haszon reményében értékesítse.  Gyűjtésről egyikük esetében sem beszélhetünk, de a birtokukba jutott tárgyak a családokban tovább öröklődtek. Az üzleteket, a családokat elsodorta a második világháború.

A két család harmadik generációjának tagjai véletlenül találkoztak a hetvenes években Budapesten, nem is sejtvén, hogy a családi kapcsolatok 40-50 évvel korábbra nyúlnak vissza. A találkozásnak házasság lett az eredménye és a gyűjtemény két ága újra egyesült.

A világon először Budapesten rendeznek Zsolnay tárgyakból aukciót és érdekesség, hogy nem a Virág Judit Galéria tulajdonosa, Virág Judit vezeti, hanem a lánya, Kelen Anna művészettörténész.


  1. Váza, milleniumi díszítménnyel, 1911.

8

Kikiáltási ár: 1,6 millió forint. Becsérték: 3-4 millió forint.

Hidasy Pilló Sándor műve a gyűjtemény egyik leglátványosabb tárgya, a milleniumi reminiszcenciákat idéző nagy váza kivételes ritkaság.

  1. Váza, plasztikus bogáncslevelekkel és virágokkal, 1900

11

Kikiáltás ár: 2 millió forint,ó. Becsérték: 3-4 millió forint

Kapás Nagy Mihály nevéhez fűződik a gyűjtemény két remekműve, az első ez a plasztikai bravúrnak tekinthető igen ritka bogáncsváza.

  1. Virágtartó edény elefántfejekkel, 1909

43

Kikiáltás ár: 3 millió forint. Becsérték: 5-7 millió forint

A másik Kapás Nagy Mihály-darab a sokak szerint a legszebb Zsolnay tárgynak tartott elefántfejes váza, amelynek égetése kivételesen tökéletesre sikerült.

  1. Kehely szalagfülekkel, Tiffany-vonalas rajzzal, 1898 – 35-ös tétel

35

Kikiáltás ár: 1,6 millió forint. Becsérték: 3-4 millió forint

Keménycserép, ráillesztett szalagokkal. Felülete kézi festéssel, az úgynevezett Tiffany-technika alkalmazásával dekorált.

Zsolnay Vilmos nem csak a Tiffany-üvegeket, hanem a Monarchiában gyártott rogyasztott Loetz-üvegeket is próbálta imitálni, sőt a gyárban üvegkísérleteket is folytatott.

  1. Szalagos váza orchideákkal, 1900

56

Kikiáltás ár: 1,4 millió forint. Becsérték: 3-4 millió forint.

Kifinomultan elegáns formavilággal és festéssel készült szalagos váza, orchideákkal.

Oszd meg!