Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Búcsúbulik helyett: Miért maradnának itthon a magyarok?

Az aktív magyar munkavállalók 71 százaléka nyitott arra, hogy elhagyja jelenlegi munkahelyét, és mintegy 1,3 millióan hajlandóak lennének külföldre menni egy jobb munkahelyért – derül ki a DreamJo.bs állásközvetítő portál reprezentatív kutatásából. A cég elhatározta, szerethető magyarországi munkahelyeket keres, hogy itthon maradjanak az elvándorolni vágyók.

A magyar fiatalok körében már általánossá vált, hogy barátaikat havi szinten búcsúztatják, mert külföldre mennek dolgozni. A DreamJo.bs megbízásából készített reprezentatív kutatásból kiderült, elsősorban a 18-29 éves, városban élő férfiak gondolkodnak azon, hogy egy jobb állás reményében elhagyják Magyarországot. Az elégedetlenek elsősorban a fizetésüket keveslik, vagy nem jönnek ki a vezetőjükkel. Sokaknak nem okoz büszkeséget a munkájuk, vagy hiányolják a megfelelő munkakörülményeket, illetve a fejlődési- és karrierlehetőséget. Az aktív munkavállalók körében készült felmérés alapján világossá vált, hogy nagy részük elhagyná az országot egy jó munkalehetőségért, ennek akadálya számukra elsősorban a családtól való távolság és a nyelvtudás hiánya. Az új állásra nyitottak körében 71 százalék azok aránya, akik kizárólag magyarországi állásra jelentkeznének, míg 29 százalék külföldi állásban (is) gondolkodik.

A cégeknek saját érdekük is, hogy reagáljanak erre a jelenségre, de míg a multiknak van pénzük employer brandingre, a kkv-kat erősíteni kell ebben. Az állásközvetítő portál ezért elhatározta, hogy megkeresi a 100 legjobb magyar munkahelyet, hogy a tehetséges munkavállalók megértsék, itthon is létezik számukra alternatíva. Remélik, hogy ezzel a kiugrási lehetőséggel főleg a kkv-k élnek majd, ugyanis tévhitnek tartják, hogy a kkv-szektorba csak ismerősökön keresztül lehet bekerülni. Balogh Péter, a DreamJo.bs alapítója kiemelte, nem a legszexibb IT-cégeket keresik, minden területről várnak pályázatokat. “Lehet, hogy egy debreceni könyvelő cég nyeri a versenyt, nem egy menő startup csocsóasztallal” – mondta az alapító. Németh Anna, a cég társalapítója elmondta, a kivándorlás kézzel fogható, de az is, hogy sokan mégis visszatérnek az országba. Ezt a külföldön töltött időszakot próbálja visszahódítani a DreamJo.bs Magyarország számára. „Célunk, hogy év végéig megtaláljuk és bemutassuk Magyarország legszerethetőbb munkahelyeit. Azokat a cégeket, amelyekért érdemes lehet itthon maradni” – tette hozzá.

A DreamJo.bs Szerethető Munkahely díjára 2017. szeptember 7-étől a szerethetomunkahelyek.hu oldalon keresztül nevezhet minden olyan, legfeljebb 250 főt foglalkoztató hazai cég, ahol a vezetők és munkavállalók egyaránt úgy érzik: az ő cégükhöz jó bemenni dolgozni.

Közreműködött: Somody Evelin

Oszd meg!