Fotó: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér B terminál. Fotó: Budapest Airport
Üzlet

Bővít a ferihegyi reptér: új csarnokot építenek a poggyászoknak

Forbes
2020. május 18. 3 perc olvasás

A koronajárvány alatt sem állt le a beruházás, az új poggyászosztályozó és ellenőrző létesítmény nyárra készülhet el.

Új poggyászosztályozó csarnokkal bővítik a Liszt Ferenc repülőtéret – közölte a Forbes szerkesztőségével a reptér üzemeltetője.

A jelenlegi, a SkyCourt utasforgalmi területei alatt működő poggyászosztályozó terület kapacitásait felével növeli meg az új csarnok. A 2000 négyzetméteres épület a légi oldalon, közvetlenül a második terminál központi csarnoka előtt kap helyet. A Skycourthoz illeszkedő létesítményt úgy alakítja ki a Budapest Airport, hogy az szükség esetén bővíthető legyen, de a rendelkezésre álló repülőgép-kiszolgáló kapacitásokat – állóhelyeket és üzemi területeket – ne befolyásolja.

Az új poggyászosztályozó csarnok látványterve. // Forrás: Budapest Airport

A Budapest Airport az új csarnok építésével párhuzamosan a csomagrendszer átvilágító berendezéseit is a jelenleg elérhető legjobb eszközökre, az Európai Uniós irányelvek szerinti „Standard 3” megfelelésű átvilágító berendezésekre cseréli. A komputertomográfia (CT) elven működő, nagy kapacitású gépek képesek lesznek az átvilágított poggyászok tartalmát három dimenzióban ábrázolni, ami még precízebb biztonsági ellenőrzést tesz lehetővé.

Az új berendezések telepítése és a járvány előtt folyamatosan növekvő forgalom szükségessé tette a poggyászkezelő terület bővítését.

Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója az új poggyászosztályozó csarnok építése kapcsán kifejtette, hogy a repülőtér számára mindennél fontosabb a kiváló utasélmény megteremtése, amelyhez a gördülékeny, legmodernebb csomagkezelés is hozzátartozik. Hangsúlyozta, bár a koronavírus-járvány jelenleg nagyon komoly kihívások elé állítja a repülőtér üzemeltetőjét, bizonyos fejlesztések nem állhatnak meg, hiszen az élet előbb-utóbb visszatér a repülőtérre, és az utasokat egy folyamatosan fejlődő repülőtér várja vissza.

Az új épület a nyári szezonra készül el, szeptember végétől pedig már az új átvilágító berendezések segítségével végzik a poggyászok átvilágítását.

A budapesti repülőtér május 1-i hosszú hétvégén indult újra: bár még mindig töredéke a forgalom a járvány előtti időkhöz képest, a légitársaságok óvatosan elkezdték újraindítani egyes járataikat, és reptér is szigorúbb biztonsági és egészségvédelmi protokollokat vezetett be, hogy minimalizálják a fertőzésveszélyt.

Nyitókép: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Fotó: Budapest Airport