Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Travis Gergen / Unsplash

Botrány az új Mulan körül: az ujgur kisebbség elnyomóinak is köszönetet mond a Disney a stáblistán

Az 1998-as rajzfilm újraforgatott változatának egyes részeit abban a kínai tartományban vehették fel, ahol Peking több százezer embert tart koncentrációs táborokban – írja a 444.hu a BBC nyomán.

A napokban bemutatott élőszereplős Mulan a stáblistáján megköszöni a Hszincsiang tartomány biztonsági szolgálatának közreműködését is, amely becslések szerint körülbelül egymillió ujgurt zárhatott átnevelő táborokba.

A közösségi oldalakon hétfőn kezdett terjedni, hogy a Mulan stáblistájának végén a készítők több hszincsiangi kormányszervnek, köztük az „átnevelő” táborokat is fenntartó biztonsági szolgálatnak, és a propagandáért felelős kormányhivatalnak is megköszönik a segítséget.

Adrian Zent Kína-szakértő szerint a Disney koncentrációs táborok árnyékában termel profitot magának.

A film egyre több ellenérzést vált ki, de eddig is tiltakoztak ellene, miután a film főszereplője, Liu Yifei nyíltan támogatta a hongkongi tüntetéseket erőszakkal elfojtó rendőrséget. A Disney egyelőre nem kommentálta a történteket.

Borítókép: Travis Gergen / Unsplash
Oszd meg!

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."