Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Bor, Roy, Pataki – és megidéztük Trumpot is az autógyárban

A Mercedes-Benz gyárának németesen precíz tárgyalótermében ülünk. Tíz éve szó szerint zöld mező volt itt, most éttermekről, divatiparról és üzletről beszélgetünk. A (road) shownak mennie kell tovább: Kecskeméten ezúttal Zsidai Zoltán Royt, Pataki Ágit, Lászlóffy Vivient és Szik Mátyást, valamint az autógyárat ismerhettük meg kicsit közelebbről, Galambos Márton főszerkesztő és Török Zoltán vezető elemző pedig a 2017-ben várható trendekről beszélgetett.

A Forbes az indulása utáni első évben indult először országjárásra, Kecskemét – és a Mercedes-gyár  – az első vidéki helyszínünk, ahol harmadszor rendeztünk nagy rendezvényt. Beszámoló a Forbes 2017-es roadshow-jának első, tegnap esti eseményéről.

„Munka után folyamatosan törtem a fejem éjszakánként. Virtuálisan 40-50 vállalkozást építettem fel, üzleti tervvel, mindennel.” Többek között erről mesélt Zsidai Zoltán Roy, aki számára a csütörtök egy átlagos nap volt: 7-kor kelt, elvitte négy gyerekét oviba-iskolába, jógázott, tárgyalt, belenézett néhány róla szóló cikkbe, mosolygott (a Várban “kedvezményesen” kapott ingatlanokról azt mondta, az elmúlt években 1 milliárd forintot fordítottak beruházásra és felújításra, nem készen kapott ingatanokba költöztették éttermeiket), megkötötte csokornyakkendőjét, vezetett, fellépett és beszélt. Ezúttal velünk.

kecso_roy

Fotók: Egyed Péter

Korábban dolgozott tanácsadóként és a kétezres évek elején Ausztriában kiépítette az akkoriban úttörő mobil fizetési rendszereket, ma pedig az egyik legsikeresebb pesti gasztronómiai csoportot vezeti. Azt mondja, cégük fő erénye, hogy a családi vállalkozás személyességét és rugalmasságát ötvözni tudják a nagyokra jellemző profi szervezéssel. Magyarországra hozta Jamie-t és Galambos Márton kérdésére – hogy idén tervez-e új helyeket nyitni – a világ legtermészetesebb módon vágja rá: „Persze!”

„Fontosnak tartom a tisztaságot a borban, ahogy az üzleti életben is.” A Forbes 30/30-as listáján is szerepelt Szik Mátyás, aki történészként végzett, de még az egyetem alatt sofőrszolgálatot szervezett.  Korán észrevette, hogy kivételes a szaglása és az ízérzékelése, majd az egyik „törzsutasa” révén kezdett el komolyabban foglalkozni a borral.

Nincs még 30 éves és – három győzelemmel – örökös magyar bajnok sommelier, egy borbolt társtulajdonosa, tanácsadó és a Gresham italokért felelős főnöke

(kicsit bonyolultabban: Head Sommelier and Beverage Manager at Four Seasons Budapest Gresham Palace). Matyi egyébként a családjával érkezett, de mivel 12 év alattiak sajnos nem léphetnek be a gyárba – családosok figyelem – a sommelier este a család sofőrjeként újraélhette a régi szakmáját, csak kapatos cégvezetők helyett felesége és kislánya voltak az utasai.

kecso_szik_02

Pataki Ági stabilan adja a retrót – de ez csakis a Forbes februári címlapjára igaz, az életben pont olyan sugárzóan stílusos, mint korábban bármikor. A humora sem utolsó: „Gyerekek nem jöhetnek, de az a szerencse, hogy felső korhatár nincs, úgyhogy bejöhettem.” Gyakorlatilag húsz évig volt topmodell, ruhaüzletet nyitott a Váci utcában, saját gyártóbázist szervezett és jól megkülönböztethető stílust alakított ki. A nagy nemzetközi márkák betörésének idején mérlegelt, bezárt és valami újba fogott. Nem tudott hibázni, producerként első filmje az Üvegtigris volt.

kecso_pataki

„Keménynek kell lenni a tárgyalásokon, a divatiparban végképp.” Lászlóffy Vivien mögött egy német-magyar érettségi, a Boston University és komoly sportolói múlt volt, amikor – 24 évesen – rábízták az egyik komoly potenciállal rendelkező magyar divatcég, az ÁERON ügyvezetését. Olaszországból és Japánból származó anyagokból, itthon gyártanak, stílusuk jól felismerhető. Az amerikai Forbes is fölfigyelt rá, fel is került a legsikeresebb 30 év alattiak európai toplistájára.

kecso_laszloffyy

„Az új elnöktől először nagyon megijedtek. Ez tartott úgy 2-3 óráig.” – mondta utolsó vendégünk, Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője az Egyesült Államokról. A Magyar Nemzeti Bank kezében immár egy szofisztikált eszközrendszer van, amivel a forint árfolyamát alakítani tudja, így komolyabb kilengéstől nem kell idén tartani.

kecso_torok

Az általános pozitív hangulat megmaradhat a piacokon, idén 3 és 4 százalék körül várható a gazdaság növekedése. A versenyben lenne hová fejlődnünk, de „Magyarország idén talán ledolgoz valamit a lemaradásából.” Ha az autógyár munkásain múlik, ez így is lesz, kevesebb, mint kétpercenként gördül ki egy új magyar Mercedes az üzem kapuján.


"Rohadtul nem akarom, hogy úgy keressünk többet, hogy valami kicsit rosszabb lesz."

Gerendai Károly, a Sziget alapító-ügyvezetője