Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

BMW-gyár: nem szólt előre a müncheni központ a magyaroknak, hogy elhalasztják a debreceni gyárépítést

Elhalasztják a BMW debreceni beruházását, de erről nem szóltak előre a magyarországi leányvállalatnak. Néhány hónapos csúszással számolnak, de még nincs döntés arról, hogy pontosan mennyivel.

Jól haladnak a BMW Group gyárának előkészítő munkálatai, írtuk tavaly decemberben, amikor még úgy tűnt, tavasszal minden további nélkül megkezdődhet az építés Debrecen északnyugati külterületén. Mint gyakorlatilag mindent, a koronavírus-járvány okozta válság ezt a tervet is felülírta: a BMW ma közzétett első negyedéves gyorsjelentése utáni sajtótájékoztatón a pénzügyi igazgató a gyár építésének elhalasztásáról beszélt, írja a Portfolio.hu.

A hírrel kapcsolatban egyből megkerestük a BMW magyarországi képviseletét,

akiket teljesen váratlanul ért a bejelentés: a telefonhívásunkból értesültek arról a sajtóhírről, hogy elhalasztanák a beruházást, így először sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták a hírt.

A hívást követően türelmet kértek, hogy felvegyék a kapcsolatot a müncheni központtal. Pár óra elteltével pedig a következő hivatalos állásfoglalást küldték el, amit változatlan formában idézünk:

„A jelenlegi kivételes helyzetben a BMW Group egyedülálló felelősséggel bír, felkészül a sikeres újraindulásra, mely biztosítja a vállalatnak és munkavállalóinak jövőjét. Munkatársaink egészsége a BMW Group legfontosabb prioritása. A BMW Group körültekintően kezeli a válságot, a folyamatokra összpontosítva és mindig a jövőbe tekintve hoz döntéseket. Amíg a válság fennáll, azon dolgozik, hogy a lehető legszilárdabb alapokat teremtse meg, a krízis utáni újrainduláshoz.

A BMW Group továbbra is elkötelezett az új, magyarországi gyáregységével szemben. A vállalat debreceni gyárának megépítése a BMW Group hosszú távú növekedési törekvéseit támasztja alá. A jelenleg kialakult koronavírus járványhelyzet feltételezéseink szerint, hatással lesz a debreceni építkezési munkálatokra, így azok lelassulhatnak. A pontos időtartam még nem került meghatározásra, de várakozásaink szerint több hónap lehet.

Megértésüket kérjük, de további információt nem tudunk biztosítani.”

Az idei év legnagyobb beruházásának indult

Az állásfoglalás tehát megerősíti a debreceni BMW-gyár munkálatainak elhalasztását, de egyben azt is, hogy a BMW továbbra is tervezi az építést. Hogy mennyivel tolódik el, azt még nem látják, minden bizonnyal ez a koronavírus nyomán kialakuló válság mélységétől és hosszától is függ, és hogy ez hogyan érinti az autóipart.

A gyár szerepelt a 2020. áprilisi Forbes listáján is, ahol az év legnagyobb magánberuházásait gyűjtjük össze, mivel a földrendezést és cölöpözést a gyár területén már elkezdték márciusban, és az általunk használt építőipari adatbázisban is a projekt mellett az építés alatt státusz szerepelt.

Az építkezés márciusi állapota, a földmunkákat elkezdték. Fotó: BMW Group

A BMW negyedéves jelentésében azt írják, erőteljes költségkontrollt vezetnek be a likviditás megőrzése érdekében; emiatt spórolnának a beruházásokon is (a K+F költségeken nem, ezen a költségsoron csak 1,1 százalékos csökkenés látszik). A beruházásokon közel harmadával csökkentettek; a Portfolio Nicolas Peter igazgatósági tagot idézve arról ír, a tavalyi 5,7 milliárd eurós beruházási költségekkel szemben 2020-ban 4 milliárddal számolnak.

Frissítés: Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter Facebook-posztban nyilatkozott a beruházásról. Ebben kiemeli, hogy a bajor cég továbbra is elkötelezett a beruházás mellett, jövő pénteken (május 15-én) delegáció érkezik Debrecenbe, amikor a beruházás jövőjéről is fognak egyeztetni, valamint, hogy a gyár építése már most is folyik.

A BMW debreceni gyárépítésének “elhalasztásáról” szóló sajtóértesülések kapcsán az igazság:1. A vállalat vezetőivel ma…

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. május 6., szerda

Közreműködött: Bánáti Anna

Borítókép: BMW Group

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.