Üzlet

Bíróság: felrobbant a töltő, az Amazon a felelős, ha ott vették

Forbes
2020. augusztus 14. 2 perc olvasás

Másodfokon fordulat jött az Amazon egy peres ügyében, a bíróság most kimondta: a kaliforniai törvények értelmében a vállalat felelős a Marketplace-en megvásárolható termékek biztonságosságáért.

Az Amazon Marketplace-en, de harmadik féltől vette hibás laptoptöltőjét az a nő, aki aztán harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, amikor az eszköz kigyulladt. Angela Bolger az E-Life-tól, egy valójában nem létező cégtől vásárolt, és egy Amazon-logózott dobozban kapta kézhez az árucikket. Az eszköz néhány hónappal később robbant fel. Azt mondja, sosem értesítették arról, hogy az E-Life eszközei biztonsági kockázatot jelenthetnek, és hogy a céget később kitiltották a platformról.

Az Amazon mindig is hangsúlyozta, hogy a Marketplace esetében az ő szerepe a közvetítés a vásárlók és az árusok között. Ezzel összhangban elsőfokon a bíróság tavaly kimondta, az Amazon nem vonható felelősségre az oldalán közvetített termékekért, de Bolger fellebbezett. A legfrissebb döntés értelmében pedig az Amazon központi szerepet játszott Bolger ügyében, kulcsfontosságú volt abban, hogy a termék eljusson a fogyasztóhoz. Az Amazonnak felelősséget kellene vállalnia azért, ha az oldalán kínált termékek hibásak, mondta ki a bíróság.

A Marketplace az utolsó negyedévben nagyban hozzájárult a cég rekordbevételeihez. A vállalat egyelőre nem reagált a döntésre. Bolger ügyvédje azt nyilatkozta, a döntés hatását szerte az Egyesült Államokban érezni fogják a fogyasztók.

Nyitókép: Daniel Eledut / Unsplash