Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megbírságolták Oroszországban a Google-t, mert nem törölte a hatalom szerint kényes tartalmakat

Tizennégymillió rubel (57 millió forint) bírsággal sújtotta a Google amerikai informatikai nagyvállalatot kedden egy moszkvai bíróság, mert a cég nem távolított el tiltott tartalmakat.

“Öt közigazgatási szabálysértésben találták vétkesnek a Google vállalatot” – írja az orosz bírósági álláspontról az MTI.

Ez már nem az első alkalom, hogy megbírságolták az informatikai céget Oroszországban. Nemrég három közigazgatási szabálysértés miatt 9,5 millió rubel bírságot állapított meg az illetékes bíróság szintén azért, mert a vállalat elmulasztott az orosz jogszabályok által tiltott tartalmakat törölni. További hárommillió rubel büntetést pedig amiatt szabtak ki, hogy nem tett eleget a felhasználói adatbázisok oroszországi lokalizálására vonatkozó követelménynek.

A nagyvállalatra eddig összesen 26,5 millió rubel bírságot róttak ki.
Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) korábban közölte, hogy a Google tulajdonában lévő YouTube videómegosztó oldalról nem távolítottak el nagyjából ötezer kifogásolt felvételt. A kifogásolt tartalom az orosz tájékoztatás szerint „többek között a koronavírussal kapcsolatos hamis információkat tartalmaztak”.

Érdemes megjegyezni, a Google korábban azért került vitába az orosz állammal, mert nem volt hajlandó törölni a kormánykritikus Alexej Navalnij és politikai közössége által készített tartalmakat, de később engedett a nyomásnak.

A Roszkomnadzor szerint a YouTube üzemeltetői a felhívások ellenére sem tettek eleget ezen tartalmak törlésének. A bírósági közlés nem részletezte, hogy a koronavírussal kapcsolatos hamis információk mellett egyébként milyen további tartalmakat kifogásoltak.

Oszd meg!