Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ugur Sahin, a Biontech társalapítója / Wikipedia / Biontech

Dm-örökös, Biontech-alapító, Moderna CEO – kik Európa legújabb topmilliárdosai?

A 18 éves Dm-örökös, a Biontech török származású társalapítója, a Moderna CEO-ja, egy organikusan fejlődő orosz-cseh startup alapítója: mutatjuk a tíz leggazdagabb, frissen dollármilliárdossá vált európait.

493 azoknak a száma az amerikai Forbes legfrissebb, globális milliárdoslistáján, akinek a vagyona eddig még sosem érte el az egymilliárd dollárt. A nagy részük, ahogy az a lista egészére is jellemző, az Egyesült Államokban vagy Kínában állampolgár, de színes a felhozatal az európai szereplők között is. Megnéztük, mit érdemes tudni a globális milliárdoslista top10 európai újoncáról.

1) Guillaume Pousaz, Svájc / Becsült vagyon: 9 milliárd dollár (262.)

Pousaz 2012-ben alapította a Checkout.comot, a cég 2021-ben privát befektetőktől 450 millió dollárt húzott be, ezzel elérte a 15 milliárd dolláros értékelést. A cég az e-kereskedelmi szféra nemzetközi fizetéseinek feldolgozására specializálódott, fizetési technológiájának célja, hogy ne legyen szükség közvetítőkre. A 39 éves Pousaz a londoni központú cégnek kétharmadát tulajdonolja, és azon milliárdosok közé tartozik, akik otthagyták az egyetemet, hogy kövessék az álmukat:

az ő esetében ez a szörfözést jelentette Kaliforniában.

A pénzügyi területre ezután talált rá.

Brutálisan rajtolt a Coinbase, de máris itt az esésre játszó Bitcoinalap

2) Vicky Safra, Görögország / Becsült vagyon: 7,4 milliárd dollár (339.)

Vicky Safra azt követően került a listára, hogy tavaly év végén megözvegyült: Joseph Safra 2020 decemberében hunyt el. Az egykori brazil bankár Brazília leggazdagabb embere volt, három kontinensen voltak bankjai, és 2014 óta tulajdonosa volt a londoni 30 St Mary Axe-nek, azaz a Gherkinnek is. A görög állampolgárságú, de Svájcban élő Vicky Safra vezeti a Vicky and Joseph Safra Philanthrophic Foundationt, ami kórházakat, iskolákat és a művészetet támogatja. (A listán Safráék négy felnőtt gyereke is szerepel, a 358. helyen, brazil állampolgárokként; összesített vagyonuk 7,1 milliárd dollár.)

3) Erich Wesjohann és családja, Németország / Becsült vagyon: 6,8 milliárd dollár (384.)

A német EW csoport a világ legnagyobb baromfitenyésztő vállalata. A cég 1999-ben jött létre, azután, hogy Erich és testvére, Paul-Heinz úgy döntöttek, felosztják a család 1932-ben alapított cégét: így született meg az EW csoport és a PHW csoport. 2019-ben az Erich Wesjohann cégcsoportja 3,1 milliárd dolláros árbevételre tett szert.

4) Paul-Heinz Wesjohann és családja, Németország / Becsült vagyon: 4,6 milliárd dollár (622.)

Az idősebbik Wesjohann cégcsoportjának éves árbevétele 3 milliárd dollár, összesen hétezer embert foglalkoztat Európában. A PHW csoport tulajdonába tartozik a Beyond Meat nevű vegán márka.

5) Stéphane Bancel, Franciaország / Becsült vagyon: 4,3 milliárd dollár (665.)

Bancelt egyértelműen a koronavírus-járvány repítette a listára, ő ugyanis a Moderna CEO-ja. 2011 óta vezeti a céget, nagyjából 8 százalékot tulajdonol a tőzsdei társaságból. A Modernához a francia diagnosztikai cég, a Biomérieux éléről csatlakozott, amit a szintén milliárdos Alain Mérieux alapított 1963-ban. Bancel mérnök végzettségű, de business administration diplomája is van, a Harvardról. A globális lista megjelenése óta, azaz az elmúlt egy hétben 600 millió dollárral gyarapodott a vagyona a Moderna tőzsdei teljesítményének köszönhetően.

6) Uğur Şahin, Németország / Becsült vagyon: 4 milliárd dollár (727.)

Egy újabb koronanyertes német: Şahin a Biontech vezérigazgatója és társalapítója. A Biontech 2020 tavaszán fogott össze az amerikai Pfizer gyógyszergyárral, hogy közösen fejlesszenek vakcinát: az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága december 11-én hagyta jóvá a sürgősségi felhasználási engedélykérelmet, az EU engedélyét december 21-én kapta meg a vakcina. Şahin Törökországban született, Németországban nőtt fel. A Biontech 18 százaléka tartozik az érdekeltségébe, a céget 2019 októbere óta jegyzi a Nasdaq.

Feleségével, az immunológus Özlem Türecivel 2001-ben megalapították a Ganymed Pharmaceuticals nevű céget, amit az Astellas Pharma vásárolt fel 2016-ban, 460 millió dollárért. A Biontechet 2008-ban alapította egy német milliárdos ikerpárral, Bancelhez hasonlóan az ő vagyona is jócskán gyarapodott a lista publikálása óta, 4 milliárdról 5,4 milliárd dollárra.

7) Szergej Dimitrijev, Oroszország / Becsült vagyon: 3,8 milliárd dollár (775.)

A 2000-ben létrejött, prágai központú Jetbrains elnöke és társalapítója. A cég megoldásait több mint tízmillió szoftverfejlesztő és projektmenedzser használja 213 országban. Több mint 1500 embert foglalkoztat, és számos kutatás-fejlesztési labort tart fent, többek között Szentpéterváron, Moszkvában, Münchenben, Amszterdamban és Bostonban.

Érdekesség, hogy a Jetbrains története során végig organikusan fejlődött, soha nem vont be külső tőkét.

8) Julia Thiele-Schuerhoff, Németország / Becsült vagyon: 3,5 milliárd dollár (859.)

A becslések alapján 21 százalékos részesedéssel rendelkezik a fékrendszereket gyártó Knorr-Bremse AG-ban. Apja, Heinz Hermann Thiele az 1960-as években csatlakozott a céghez, a nyolcvanas évek közepén vette át az irányítást, egészen 2007-ig aktívan részt vett a cég életében, de szerepe volt a 2018-as tőzsdére lépésben is. 2021 februárjában, 79 éves korában hunyt el, 50 százalékos részesedése volt a vasúti berendezésgyártással foglalkozó Vosslohban, és övé volt a német Lufthansa légitársaság 12,4 százaléka.

Lánya tagja a Knorr-Bremse felügyelőbizottságának, és a Knorr-Bremse Global Care jótékonysági szervezet társalapítója – az alapítványt 2005-ben, a 2004. decemberi, délkelet-ázsiát érintő pusztító cunami után hozták létre.

9) Kevin David Lehmann, Németország / Becsült vagyon: 3,3 milliárd dollár (925.)

A lista legfiatalabb szereplője, a mindössze 18 éves Lehmann 50 százalékot tulajdonol a Dm-ből. Az 1973-ban alapított drogérialánc éves árbevétele 12 milliárd dollár, ma 3700 bolttal rendelkezik. Kevin David Lehmann apja 1974-ben fektetett be a Goetz Werner által alapított cégbe (a Lehmann család akkoriban egy élelmiszerláncot működtetett). Guenther Lehmann 2017-ben ruházta át részesedését fiára, a Dm operatív működésében egyikük sem vesz részt.

10) Artem Kacsatrian és Szergej Lomakin, Oroszország / Becsült vagyon: 3,1 milliárd dollár, egyenként (986.)

Az orosz diszkontlánc, a Fix Price alapítói, mindketten 986.- helyen vannak a globális listán. A láncnak több mint 4000 boltja van Oroszországban, Kazahsztánban, Grúziában, Fehéroroszországban, Lettországban, Kirgizisztánban és Üzbegisztánban.


Magyarország két milliárdossal képviselteti magát a listán, miután az amerikai szerkesztőség ismét elfogadta a magyar Forbes becsléseit: Mészáros Lőrinc a 2035., Csányi Sándor pedig a 2378. helyen szerepel, 1,5, illetve 1,2 milliárd dolláros vagyonnal.

17 óránként született egy új dollármilliárdos 2020-ban

Az oroszországi Forbes szerkesztőségének munkájaként, de a magyar szerkesztőség közreműködésével szerepel a listán Megdet Rahimkulov és családja is: Rahimkulovék vagyonbecslését az orosz és a magyar Forbes is elvégezte, összesített vagyonuk 1,7 milliárd dollár.

A Forbes globális listája itt böngészhető, a real-time verzió pedig ide kattintva érhető el. A magyar szerkesztőség által összeállított 50 leggazdagabb magyar lista itt olvasható.

A borítóképen Uğur Şahin, a Biontech CEO-ja / Fotó: Biontech/Wikimedia

 

Oszd meg!

"Ha van valami, ami biztosan nem működik, az az, ha egy befektetőnek írsz a LinkedInen."